Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви днес, че "някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството", предават турските медии.

Изявлението на Йерликая бе направено, след като тази седмица председателят на турската Партия на националистическото действие (ПНД), съюзник на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи за възможна подготовка на нов преврат в страната, предаде БТА.

Девлет Бахчели посочи, че се подготвя заговор срещу алианса, в който влизат ПНД и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Лидерът на националистите каза още, че някои служители на полицията и съдебната система планират да повторят опита за преврат от 2016 г.

Според турските власти групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити над 250 души, а повече от 2500 бяха ранени.

Председателят на ПНД направи стряскащото изявление тази седмица след операцията на срещу престъпната организация "Айхан Бора Каплан", при която са задържани високопоставени полицейски служители.

Правят се опити за подвеждане на нашето правителство, ще идентифицираме организацията, чиито действия са насочени срещу нашия президент. Както "проникнахме в бърлогата на предателите" от Кюрдска работническа партия (ПКК) и ФЕТО, така и ще открием тези престъпници, където и да се крият, каза днес министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Късно снощи президентът Ердоган прие ръководителя на Националната разузнавателна организация МИТ Ибрахим Калън и министъра на правосъдието Йълмаз Тунч.

Дир.бг