Брюксел забранява на територията на ЕС още четири руски медии с аргумента, че разпространяват руска пропаганда и подкрепят руското военно нападение срещу Украйна. Засегнатите са сайтът "Гласът на Европа", агенция РИА Новости, вестниците "Известия" и "Росийская газета", информира БТА.

Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и средство за подкрепа на войната срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, се посочва в съобщението на Съвета на ЕС.

Според Съвета на ЕС Русия участва в постоянна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае своето пълномащабно нападение срещу Украйна и да усили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави и страните от ЕС.

Допълва се, че подобни действия многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава, украинците и европейските политически партии, особено в навечерието на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и европейските демократични институции.

Още преди два дни Русия предупреди Европейския съюз, че ако блокът наложи ограничения на руските медии, западните репортери в Русия ще усетят бърз, суров и болезнен отговор от страна на руската държава, предадоха Ройтерс и БТА.

Такова предупреждение отправи говорителката на Външно министерство на Руската федерация Мария Захарова, след като заместник-председатeлката на Европейската комисия Вера Йоурова анонсира, че ЕС ще наложи санкции на базирания в Прага новинарски уебсайт "Гласът на Европа", на вестник "Российская газета", на руската новинарска агенция РИА Новости и на вестник "Известия".

"Ако тези мерки бъдат предприети срещу руските медии, руските журналисти, тогава, въпреки че западните кореспонденти няма да искат, те също ще трябва да усетят нашите ответни мерки", заяви Захарова.

От днешното решение става ясно, че одобрените мерки няма да попречат на въпросните издания и техните служители да извършват дейности в ЕС, като изследвания и интервюта.

Това е втора порция на забрана за руски медии в Обединена Европа. Първо бяха забранени руските телевизии. Още през март 2022 г. ЕС забрани и спря разпространението на т. нар. медии "Russia today" и "Спутник".

През декември същата година към забранителните списъци бяха добавени НТВ/НТВ Мир, "Россия 1", телевизиите REN и "Первый канал", а българските оператори изпълниха решението и спряха посочените руски канали. През юни 2023 г. бе взето решение да бъдат добавени "RT Balkan", "Oriental Review", "Царград", "New Eastern Outlook" и "Katehon".

Дир.бг