Единственият по рода си „Розариум – Билкариум“ ще бъде официално открит в село Неофит Рилски на Световния ден на детето - 1 юни. Събитието, посветено на магията на билките и красотата на българската роза, ще започне в 11:00 часа.

Фестивалът ще продължи два дни, като ще предложи на гостите си богата програма с фолклорни изпълнения, кулинарни изкушения и разнообразни дейности за деца и възрастни, сред които рисуване на камъчета с Дромихет, сапунени бомби с Кина Илиева, изработване на глинени маски на Цар Терес I, апликация и рисунка на билка, демонстрация и възможност за участие в процеса на увековечаване на истинско листо от роза Дамасцена с майстор Васко и още много игри и забавления за най-малките.

Част от събитието е и изложбата „В чест на билките и децата“, на която е предвидено да бъдат показани над 50 вида билки, позлатени с 24-каратово злато “Златните билки на България”.

Изложена ще бъде и колекцията от стари книги “Здраве, билки и семейна здравна култура” и детска изложба на рисунки от националния художествен конкурс ”Билките оживяват чрез децата”. Посетителите ще имат възможност и да се снимат и със златен царски венец, както и да закупят българско бижу уникат от новата колекция “Златните билки на България”.

Собственикът наРозариум-БилкариумЦветомир Цонев разказва, че са предвидени още спектакъл, дефиле на тракийски царе и амазонки в антични одежди и представяне на автентични носии.

В образователната част на фестивала ще бъде представена детската книжка “Баба Мравка и лечебните билки” от Галена Върбева. Ще се състои и беседаЗа здраве и билки” със Светла Касабова.

В кулинарната част с шеф Стоян Димитров пък ще могат да бъдат опитани апетитни пърленки с билки, боб по стара рецепта и бутикови лакомства без захар.  

Цветомир Цонев и Светла Касабова създават българския бранд „Магията на българската роза“ с уникални авторски произведения от истински растения, покрити с 24 карата злато. В търсене на истории, свързани с розата, той открива че предците ни отлично са познавали както нейната красота, така и лечебните й свойства. Тя още от дете започва да приема традициите за билколечение от по-възрастните в рода си. Впоследствие решава да вдъхновява хората да се обръщат по-скоро към билките, отколкото към съвременната медицина.

„Розариум-Билкариум“ се намира в село Неофит Рилски, на 54 км източно от Шумен по пътя за Варна.

Още за събитието можете да видите на интернет страницата на „Розариум-Билкариум“ тук.

Тел.: 0884 744 118

 

Платена публикация