Над 5 000 деца, ученици, студенти, преподаватели и дейци на словото и културата се включиха в празничното шествие по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура в Шумен.

По традиция манифестацията започна в 10,00 часа от площад „Кристал“ и бе водена от музикантите от Градския духов оркестър и ученици, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий. След тях дефилираха областният управител, кметът на Шумен и заместниците му, общински съветници.

Те бяха посрещнати пред сградата на общината с изпълнение на хор „Бодра песен“.

„Светлият празник на словото и духовността е съдбовен, когато разделението, противопоставянето и агресията хвърлят мрачната си сянка над света. Тази сянка ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме пазителите му. Без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще се върнем в кръга на проспериращите народи.

Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция“, каза в словото си, прочетено пред гражданите, кметът на Шумен Христо Христов.

Приветствие по повод празника отправи и областният управител на Шумен Добромир Добрев:
„На този ден ни обединява и вдъхновява неугасващият стремеж към знанието, вярата в духовността, силата на националната ни идентичност и традиции. Отдаваме почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий, прекланяме се пред техните ученици и пред всички просветители и духовници, съхранили през вековете книжовността, българското слово и култура.

Нека запазим специалното място, което нашият град има в честването на празника. Да не забравяме, че само пазейки своето наследство, ще продължим и занапред да развиваме успехите и постиженията на българското образование, наука и култура“.

ШУМ.БГ