Големи вълни и бурно море повредиха временното пристанище край ивицата Газа, изградено миналата седмица от САЩ за предоставяне на хуманитарни помощи за палестинското население, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че според очевидци в момента пристанището не функционира, а работници отстраняват щетите на място.

Израелската телевизия съобщи, че части от временното пристанище са отнесени от вълните до брега в близост до южното пристанище Ашдод в Израел, разположено на около 30 км разстояние от него.

Временното пристанище служи като център за доставка на крайно необходимите хуманитарни помощи, тъй като самата Газа няма достатъчно дълбоко пристанище за по-големи товарни кораби.

Товарни кораби доставят помощи от Кипър до плаващата платформа на няколко километра от брега на ивицата Газа. След това те се товарят на по-малки кораби, които могат да акостират на временното пристанище, където товарите им се прехвърлят на камиони, за да бъдат разпределени по цялата територия на крайбрежния анклав.

Организациите за доставяне на хуманитарни помощи приветстваха изграждането на съоръжението, но изтъкват, че транспортът по суша е далеч по-ефективен. Те обвиняват Израел, че възпрепятства достъпа за доставки на помощи до границите му с ивицата Газа.

БТА