Започна маркирането на трасетата на организираното от Вело клуб "Илчов баир", Община Шумен, Североизточно Държавно Предприятие(СИДП) и Природен парк "Шуменско плато" състезание "Шуменско плато 2024" - колоездене, бягане и дуатлон.

Маркировката е под формата на найлонови ленти с логото на клуба и надпис, оранжев флуоресцентен спрей, принтирани и дървени табелки на разклоненията. Дотук трасето е маркирано на около 80% и работата ще продължи до преди състезателния ден – 30 юни, съобщиха от вело клуба.

Организаторите на най-голямото екстремно състезание призовават жителите и гостите на  Шумен да не премахват и да не местят лентите от местата, където са поставени в гората, защото това може да е предпоставка за объркване и изгубване на състезател. От вело клуб „Илчов баир“ молят за търпение жителите на домовете на улица "Порек" и улица "1300 години България". През техните улици ще мине голям трафик на колоездачи в рамките на няколко минути, тъй като там състезанието е в начален етап и около 9:00 трафикът ще е преминал от там.

Снощи затвори регистрацията за състезанието, като общата бройка на записаните участници е 219 (113 колоездачи, 90 бегачи и 16 дуатлонисти). Броят на стартиралите в неделя ще бъде около 230-240, тъй като ще се предлагат и ограничен брой регистрации на място.

Стартовете са до пилоните зад паметник "Създатели на българската държава" в неделя (30 юни) от 8:30. Награждаванията ще започнат в 14:00.

Дистанциите, на които състезателите ще премерят сили са четири – 50 км и 32 км колоездене, 20 км и 10 км бягане. Избралите да се състезават в дуатлона трябва да колоездят 32 км, след което да бягат още 10. Трасетата тази година са по-сбити и в непосредствена близост до Шумен. В състезанието са включени участъци около "Чучур дол", бившия ресторант "Лъвчето", ще се минава през терасата с красив изглед към Шуменската крепост. В трасето са още участъци от боровата гора около ТВ кулата, както и една съвсем новоизградена пътека, свързваща заслон "Диана" с „Кьошковете“. Състезателите ще преминат и през връх "Търнов дял" - най-високата точка на Шуменското плато. Друго характерно за тази година е, че трасетата за бягане имат много малко застъпване с тези на колоездачите. По маршрутите ще са разположени пет подкрепителни пункта, където състезателите ще могат да "заредят батериите" и да продължат към финала. Ще се минава и покрай няколко горски чешми.

Паричните и предметните награди за всички възрастови групи са осигурени от спонсори на състезанието. А възрастовите групи са: деца до 14 г., юноши и девойки 15-17 г., мъже и жени 18-39 г., мъже и жени над 40 г, мъже над 50 г.  И тази година медали ще получат всички, които успешно завършат своите дисциплини. Отличията са специално изработени за Велоклуб "Илчов баир" от шуменския фотограф и занаятчия Стоян Драев.

Участниците могат да дойдат със семействата си и да се разположат на палатковия лагер, който ще бъде устроен на голямата поляна зад Паметника.

ШУМ.БГ