Златни медали спечелиха момичетата на шуменския клуб „Ритмик“ на проведената в зала „Асикс Арена“, в София Чалъндж Къп (Challenge Cup), част от Международния фестивал в дисциплината „Гимнастика за всички“

В надпреварата участваха близо 1500 състезатели, представители на 66 отбора от България и Гърция.

Това бе първо издание на надпреварата, която се организира и провежда от Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ).

„Това бе мащабен фестивал и състезание и на много високо спортни ниво в сравнение с Гимнастрада. Тук видяхме всички видове гимнастика, които са по шапката на FIG (Международна федерация по гимнастика). В първите дни бяха проведени уъркшопове по различни стилове танци и гимнастика, единият воден от Кристин Тасева, а в последния бе състезанието от ранг Чалъндж“, каза за ШУМ.БГ Марийола Спасова, която бе главен съдия на турнира.

Тя заяви, че шуменският отбор се е представил много силно и е получил над 63 т., което му отреди място в Златната вълна, заедно с още три състава.

„В този вид състезания няма обособени възрастови групи и съчетания с уред или без уред. Всеки играе композиция до 5 минути и получава оценки за трудност и изпълнение. Отборите с над 60 т. за в „златната вълна“, тези с точки от 40 до 60 – в „сребърната“ и под 40 в „бронзовата вълна‘, разясни Спасова.

На състезанието присъстваха вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинов, генералният секретар на централата Росина Атанасова, Мариета Дукова - председател на Комисията по масов спорт, Костас Пантазис - генерален секретар на Гръцката федерация по гимнастика и основен двигател на Гимнастика за всички в Гърция.

В поздравителен адрес до участници, съдии и организатори президентът на БФХГ Илияна Раева заяви: „Придобихме огромен опит в организацията и провеждането на такъв род събития и се надяваме да продължаваме да развиваме тази дисциплина и да превърнем фестивала и челинджа в традиция“.

ШУМ.БГ