Поливното земеделие е въпрос на държавна политика и то трябва да е приоритетно, да се вземат адекватни мерки, за да не се ощетяват производителите. Това бе изводът от провелата се днес в областна управа среща с малинопроизводители от община Велики Преслав.

На срещата, на която домакин бе областният управител Венцислав Венков, присъстваха още зам. областният Даниела Миронова, кметът на Велики Преслав Александър Горчев, инж. Юлиян Вълчев, ръководител ХТР Шумен към "Напоителни системи" ЕАД клон Черно море-Варна заедно с представители на дружеството. За срещата пристигна и главният инженер на „Напоителни системи“ - Варна Даниела Янкова.

Основният проблем на срещата, в която участваха още зеленчукопроизводители и зърнопроизводители, бе липсата на налягане на водата при напояване и най-вече голямата авария на магистралния канал от яз. „Тича”, която остави за дни  без поливна вода селскостопанските производители, абонати на системата.

„Всяка година говорим за проблемите при поливната вода и недоброто техническо състояние на съоръженията, които са изградени от преди 40 години“, каза главният инженер на „Напоителни системи“ – Варна Даниела Янкова. Тя припомни, че дружеството има проект от 2003 година за цялостно възстановяване на поливния канал. „Проектът е идеен и е разделен на 10 части за възстановяване на поливния канал, като 2 от тях са с изготвен работен проект.  „Искаме този проект да се реализира, дори и поетапно, но вече 10 години усилията ни остават безрезултатни, поради липса на държавни средства, а през тези години още повече е влошено състоянието на съоръженията и към днешна дата вече е необходима и актуализация на проекта, който бе на стойност към 40 млн. лв.“, каза Янкова. Според нея  проблемът с налягането на водата остава, заради липсата на помпени станции.

Управителят на шуменския клон инж. Юлиян Вълчев уточни, че въпреки амортизирания канал, работещите по аварията са се справили перфектно и за най-кратко време. Той направи равносметка на изминалите 3-4 години, когато през 2009 г. шуменското дружество е било с 240 хил. задължения, заради дължимите суми от държавата за така нaречената безплатна поливка, извършена тогава. За последните три години дружеството е увеличило с 60% готовата земя за напояване. Като от 1600 декара поливни площи през 2009 г. днес те са около 7000 декара, а приходите на дружеството от 70 хил. лв. през 2009 г. достигат за т.г. 360 хил.лв.

Като решение Венцислав Венков предложи среща с министъра на земеделието и храните, на която да се постави проблема и да се търси,  макар и ограничен финансов ресурс. Реши се на нея да присъстват още  кметът на Велики Преслав и управителят на „Напоителни системи“.  Областният управител призова още малинопроизводителите да обединят усилията си и да създадат своя организация, която да ги представлява.

Въпреки, че темата на срещата бе обявена предварително за развитието на малинопроизводството в региона, станалата авария измести другите проблеми на производителите. В община Велики Преслав се отглеждат малини на площ от 3000 декара. 57 производители са със сключени договори за напояване на 300 дка.. Към момента изкупната цена на малините е 2.20 лв. за кг., от която производителите плащат по 88 ст. на работниците, а малините се продават на цена според качеството им. По 1.20 лв. остават в тях, с които те трябва да посрещнат всички останали разходи по отглеждането им и  да остане и малка печалба, разказа за ШУМ.БГ кметът Горчев. Той допълни още, че въпреки субсидиите, които получават, малинопроизводителите се сблъскват с различни проблеми.

ШУМ.БГ