Да се удостои със званието „Почетен гражданин на Шумен“ подпоручик Петър Петров, предлага инициативен комитет от университетски преподаватели и военни.

Докладната е внесена от общинския съветник от ВМРО Деан Станчев и ще се гледа на насроченото за 27-ми април заседание на местния парламент.

Причина за предложението е геройския отказ на подпоручик Петров да предаде личното си оръжие на навлязлата в Шумен окупационна червена армия.

На 9 септември 1944 г. Петър Петров е дежурен по ескадрон в 10-ти Конен полк. На същата дата започва разоръжаването на българската армия от съветските войски. В 18,30 часа в дежурната стая влиза комисията по разоръжаването, която му нарежда да предаде пистолета си.

Той вади от кобура своя "Валтер", зарежда го и с думите „Български офицер никога не предава оръжието си“ се застрелва в слепоочието.

Комисията веднага докладва за случая, при което няколко часа по-късно от Москва идва заповед „да се спре разоръжаването“. 

"Удостояването на подпоручик Петър Добрев Петров със званието „Почетен гражданин на Шумен“ ще покаже, че неговата постъпка да запази честта и достойнството на българския офицер, на българската армия и народ, се включват в нашата ценностна система, могат и трябва да бъдат за пример за подражание“, завършва писмото с мотивите на Инициативния комитет за почетното гражданство.

В него влизат преподавателите от Шуменския университет проф. Иван Цонев, проф. Димитър Димитров, проф. Румен Коджейков, проф. Росица Ангелова, проф. Станимир Станев, доц. Радослав Узунов, както и председателя на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ м-р Георги Петров и председателя на Съюза на офицерите от резерва Мишо Йорданов. Председател на Комитета е доц. Джордж Савов.  

За шуменския подпоручик Петър Петров през 2014-та Борис Войнов издаде книга.

ШУМ.БГ