Шуменски рок групи ще забият по време на 4-ия международен фестивал „Есенни шуменски вечери“.

Рок музиката за първи път ще бъде включена в програмата на фестивала.

„По този начин за поредна година разширяваме обхвата на фестивала“, каза секретарят на Народно читалище „Добри Войников“ Детелина Палазова.

„Фестивалът започна като национален преди три години и бе само за популярна песен. В следващите издания той вече бе с международно участие, в конкурсната програма включихме забавната музика и авторската песен, с което привлякохме повече млади хора. Тази година  включваме и рок музиката, с което се надяваме да популяризираме още по-добре есенните шуменски вечери“, допълни Детелина Палазова.

Три шуменски групи ще съберат феновете си на открита сцена пред читалището в първия ден на фестивала, 30 септември.

Това са :Forgot The Ten,  Out of tune, Lost Sensation.

„Ще изпълним предимно авторски парчета, каза за ШУМ.БГ китаристът на  Forgot The Ten Димитър Димитров. Той допълни, че отдавна шуменските групи имат идея за свой фестивал, сцена, на която да покажат, че ги има и че рок музиката в Шумен съществува и се развива.
„Затова и приехме идеята на Народно читалище „Добри Войников“ да се включим във фестивала", допълни Димитър Димитров и обеща здрав концерт за рок феновете в Шумен.

Рок бандите няма да участват в конкурсната програма, каза Детелина Палазова. Тя допълни, че освен шуменските групи за участие са поканени банди от Гърция, Македония, Румъния и Испания. Засега потвърждение за участие във фестивала има от румънска група от град Бузъу.

Въпреки че заявки за участие в 4-ия международен фестивал „Есенни шуменски вечери“ се подават до 15 септември, вече има десетки запитвания от желаещи да участват.

„Още през август получихме десетина заявки и много запитвания от групи и изпълнители, които са участвали минали години и искат отново да се включат“, обясни Детелина Палазова.

Конкурсната програма в четвъртото издание на фестивала ще е три категории: съвременна забавна музика, популярни градски песни, конкурс за авторска песен.
Наградите в конкурса са парични.

Председател на журито, което ще определи победителите на 4-ия фестивал „Есенни шуменски вечери“, ще е Хайгашот Агасян.

Фестивалът ще се проведе от 30 септември до 2 октомври.

„Есенни шуменски вечери“ се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов и се организира от Народно читалище „Добри Войников“, община Шумен, със съдействието на Министерството на културата.

ШУМ.БГ