Къща „Авшарян“ днес официално бе отворена за посетители. Триетажната сграда, която е една от малкото запазени от 19 век в Шумен вече е действащ музей. Първата експозиция, която е подредена в къща „Авшарян“ е „Градски бит“.

Експозицията представя по автентичен начин градския бит в Шумен от края на 19 век до 30-те години на 20 век.

Предметите от експозицията са разположени в пет помещения на двата етажа на къщата на Ованес Авшарян. На първия етаж са гостна и трапезария; на втория етаж – спалня и работна стая (кабинет). Отделно от тях е обзаведено и терасното пространство (кьошк) на втория етаж.

„Радвам се да видя толкова хора тук. Тази къща е с дух и ние дадохме всичко от себе си, за да съживим този дух“, каза при откриването кураторът на експозицията „Градски бит“ Марияна Стефанова. Тя уточни, че както мебелите, така и дребните предмети и детайлите са минали през ръцете на реставраторите, които наистина са се постарали да покажат на посетителите бита на Шумен.

„Шумен заслужава тази експозиция, защото това е един от истинските градове в България през 19 век. Къща „Авшарян“ е един от най-добрите обекти, които показваме, а ние имаме много добри такива“, каза директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов.

Успех и повече посетители пожела на уредниците в къща „Авшарян“ кметът Любомир Христов. „Радвам се, че успяхме да върнем живота в тази къща. Надявам се да бъде посещавана“, каза при официалното откриване на музея къща „Авшарян“ кметът Любомир Христов.

В първите месеци временната експозиция може да бъде посетена по заявка, а входната такса ще бъде от 1 лев за ученици и 2 лева за възрастни, съобщиха от РИМ.

Къща „Авшарян” се намира на ул. „Стара планина” № 2 и бе предоставена за стопанисване  на Регионален исторически музей – Шумен с решение на Общински съвет от месец април 2016 г.

ШУМ.БГ