Ще изпратя писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия с експерти от Министерството на труда, с експерти от Инспектората към социалното министерство, представители на Държавната финансова инспекция, представители на омбудсмана, граждани на Хитрино, медии, която комисия да извърши проверка на всеки един лев от тези 5 млн.лв., които са похарчени за строителни дейности в Хитрино. Това каза днес пред журналисти в Хитрино националният омбудсман Мая Манолова. 

Тя допълни, че ще настоява за такава специална комисия, защото по време на днешната й приемна постъпили много жалби от хората, според които има нередности при ремонтите, извършени със средствата от фонд „Социална закрила“. Омбудсманът припомни, че това са онези 5 млн. лв., които правителството гласува за изграждането на 13-те разрушени къщи и за строително-ремонтни дейности. „Имаме десетки жалби. През приемната минаха над 100 души и почти всички пуснаха жалби. Те са за надписани сметки, за извършване на ремонтни работи по къщи, които нямат нужди от такива, отчитане на неизвършени дейности, изписване на монтажни работи и други злоупотреби. Заради това настоях и утре ще изпратя писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия“,  заяви Манолова.

„Дойдох в Хитрино, за да проверя как се харчат парите, които са събрани по дарителската сметка на БЧК, парите, които хората преведоха, за да подкрепят жителите на Хитрино. Става дума за 2 млн. и 76 хил., от които до момента са изхарчени около 1,5 млн. лв. Това са парите за възстановяване на изгорялото обзавеждане, за електрически уреди, за остъкляване и за врати. От тези пари остават около 500 хил.лв. за хората, които кметът на Хитрино поиска да му бъдат гласувани за ремонтни дейности. Условието, което аз поставих на Обществения съвет, неговото предложение да бъде публично обявено, за да може всяко домакинство да се информира колко ще получи. Установих на място, че това не е направено. Така първото, което ще направя днес е да разлепя на подходящи места два списъка. Единият е за 250 хил.лв. за ремонти, които според кмета са изпълнени. Другият списък е също за 250 хил.лв., които трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали. През следващата седмица тук ще дойде екип на БЧК, който на място ще провери всяко едно от тези искания, дали има нужда от ремонт, дали ремонтът не е извършен с пари от Социалния фонд и дали ремонта съответства на реалните пари, необходими за него“, каза още Мая Манолова.

Тя допълни, че за първи път ще се възползва от възможността, която й дава законът и ще поиска Районният съд да глоби кмета на Хитрино за неизпълнение на законови разпоредби по отношение на осигуряването на публичност  в проверките на омбудсмана. „Имаме постъпили две жалби, едната е подписана от 60 души, другата е с подписите на 18. Хората твърдят, че ремонтните, които са им обещани, които са признати за необходими, не са извършени и, че това е предмет на избирателно отрицателно отношение към тях. След постъпването на тези жалби в офиса на омбудсмана, аз поисках преди около 6 месеца информация по тези случаи от кмета на Хитрино. Такава не ми е предоставена. Така че ще се възползвам от правото си и ще настоявам за глобяване на кмета на Хитрино.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е в отпуск. Пред медиите заместник-кметът Ахмед Ахмед заяви, че грубите строежи на последните 3 от 13-те разрушени къщи са приключили на груб строеж. Остават довършителни работи, които ще приключат до края на годината.

Ахмед отбеляза, че в момента двама души са на фургони. „Това са Кольо Цачев още една възрастна жена от ул. „Пирин“ 20. До два месеца ще приключи израждането на къщите им. Бай Петър пък вече се нанесе в новата си къща, като и там има още довършителни дейности.

Заместник-кметът каза още, че всички договори с държавен фонд „Земеделие“ за възстановяване на инфраструктурата в Хитрино са подписани. Става въпрос за около 20 млн.лв. „Започваме да работим по тяхното изпълнение. Предстои обявяването на тръжните процедури и през следващата година ще започне физическото им изпълнение“, обясни Ахмед.

ШУМ.БГ