Собствениците на 22 новопостроени къщи в засегнатото от влаковата експлозия село Хитрино получиха днес официално ключовете за домовете си. Церемонията се проведе на главната улица на селото и на нея присъства заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

10 от къщите са построени още миналата година и са дарение от фирми, членове на Камарата на строителите. Останалите 12 са завършени тази година със средства от държавния Фонд „Социална закрила“ към МТСП.

"Тук в Хитрино две години за някои са много, за други са малко. Може би за тези, които нямат понятие от възстановяване от една такава щета, а ние, които бяхме в решаването на тези проблеми, за нас те минаха неусетно. За голямо съжаление, някои търсеха политика. А ние – хората от общинска администрация, Социалния фонд и БЧК сме търсили решаването на проблемите", каза кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил.

Той обясни, че в момента усилено се подготвят процедурите и вече има подписани договори и за възстановяване на публичната инфраструктура. "Куклата Хитрино, за която говореше премиерът Борисов, ще стане факт. Догодина по това време, ако сме живи и здрави, пак ще ви поканим, за да видите", каза кметът Исмаил.

Зам.-министър Лазаров отчете изразходването на средствата от Фонд „Социална закрила“, като подчерта, че всички спекулации за завишени цени, незаконно харчене или противопоставяне с общинската администрация никога не е имало. До момента са отчетени и разплатени 3,754 млн. лв. От тях на наследниците на седемте жертви 70 хил. лв., за неотложни ежедневни разходи веднага след инцидента 15 182 лв., за дограма на 244 къщи 427 хил. лв., за разрушаване и разчистване 38 446 лв., за лечение и рехабилитация на пострадали 17 058 лв., за основни ремонти и изграждане на 12-те нови къщи - 2,210 млн. лв.

Председателят на Областния съвет на БЧК - Шумен Николай Чобанов обясни, че от дарения на граждани в сметката на организацията са постъпили 2,2 млн. лв., от които в момента са останали около 200 хил. лв.

10-те къщи, дарение от фирми от Камарата на строителите, струват малко над 2 млн. лв.

След церемонията по връчването на ключовете официалните гости посетиха две от новопостроените къщи. "Изключително съм благодарен на кмета Исмаил и на кметската администрация. За минута не съм се съмнявал, че ще изпълнят това, което са обещали, заяви новодомецът Николай Цачев докато развеждаше гостите из къщата си на ул. "Пирин". 

23-тата нова къща в Хитрино е построена със средства от ПП ГЕРБ. Въпреки че е готова отдавна, нейният ключ не беше връчен днес.

ШУМ.БГ