На 15 г. затвор бе осъден Димитър Михнев, главен машинист на влака, катастрофирал край Хитрино преди 3 години. Другият машинист Радослав Петков получи 10 години затвор. И двамата ще лежат при общ режим на изтърпяване на наказанието.

Присъдите прочете днес състав на шуменския окръжен съд председател Румяна Райкова.

Прокуратурата и частните обвинители искаха максималното наказание от 20 години за всеки от тях. Адвокатите им пък пледираха за невинност с мотивите, че вина за катастрофата имат основно лошото състояние на ЖП инфраструктурата, и най-вече повредената стрелка Номер 5 в района на гарата.

Главният машинист е лишен от право да управлява влак за срок от 17 г., а колегата му - за срок от 12 г. Основната вина на двамата се състои в допуснатите нарушения при управлението на влаковата композиция и най-вече движението й със скорост от 78 км/ч., при разрешени със знакова и светлинна сигнализация 40 км/ч. Сред смекчаващите вината обстоятелства, според съдия Райкова, са неотговарящите на техническите изисквания цистерни за газ от въпросната композиция, както и поддържаната лошо железопътна инфраструктура.

Двамата машинисти трябва да платят солидарно съдебни разноски в общ размер на 27 400 лв. Съдът промени мерките им за неотклонение от парична гаранция и подписка на домашен арест с електронна гривна.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Варна.

"Доволна съм от постигнатите присъди и на този етап не смятам да протестирам", каза след делото пред журналисти прокурор Маргарита Георгиева.  

Припомняме, че първото заседание по делото „Хитрино“ бе на 15 януари 2018 г. Тогава бе решено то да се гледа по съкратеното съдебно следствие, въпреки че обвиняемите Радослав Петков и Димитър Михнев не признават вина. През март същата година делото тръгна по същество.

При трагичния инцидент в Хитрино на 10 декември 2016 г., когато влакът дерайлира, а в последствие настъпи взрив загинаха 7 души, а 14 бяха ранени. Част от сградите в селото бяха разрушени.

ШУМ.БГ