Испания обяви 738 смъртни случая, причинети от известния като COVID-19 коронавирус, за 24 часа - втората страна в света с повече починали от Китай, откъдето тръгна заразата.

Това са стойности като в Италия, където по последни данни (обявени снощи) жертвите са 738 души за ден, към италианските числа върви и общият брой починали от заразата - 3434-ма души, съобщи здравното министерство на страната.

Това е скок на жертвите с 27% за ден. С 20% са се увеличили и общите потвърдени случаи - 47 610 души или почти 8000 спрямо вчера по същото време. Броят заразени и починали обаче вече се увеличава по-бързо от италианския.

В изнемогващите да се справят с потока интензивни отделения са 3166 души. Оздравелите са 5367.

Данните идват в момент, когато парламентът ще обсъди предложение въведеното в средата на месеца извънредно положение, което трябваше да продължи 15 дни, се удължи до 11 април. Те обаче съвпадат и с нарастващото безпокойство от натоварването на испанската здравна система.

"Групата от населението в най-голям риск"

Още в края на миналата седмица лекарите и други медицински работници надхвърлиха 12% от общия брой на заразените - тогава бяха над 3500 души при 28.5 хил. заразени. Вчера бяха 5400 или 13% от всички.

Очакват се актуализирани статистика за новия им брой, но испански издания отбелязват, че в цялата страна няма достатъчно маски, ръкавици и защитни облекла за онези, които се грижат за пациентите. Снощи лекар на 58 години бе намерена мъртва в дома си в Саламанка, където бе изолирана от седмица със симптоми на коронавирус.

"Това е важен проблем за здравеопазването, (медицинският персонал) е групата от населението с най-голям риск, трябва да го признаем," потвърди Фернандо Симон, който координира действията на испанските власти срещу коронавируса.

Правителството обяви в събота, че ще разпредели полови милион маски за медицинския персонал и 800 хил. за пациентите, ще бъдат купрени още осем милиона за сектора.

Дневник