С настъпването на зимата идва и моментът за смяна на “обувките” на колата. Преди това обаче трябва правилно да ги изберем. Сега ще узнаем как да направим своя най-добър избор на автомобилни зимни гуми.

Какви видове зимни гуми има

Изборът на подходящите решения зависи от климатичните условия във Вашия регион или там, където ще шофирате. В това направление, зимните гуми се делят на три основни вида:

  • “Европейски” - предназначени са за европейските региони с “мека зима”, където снегът е малко, а температурите не са ниски. Шарките на протектора приличат повече на тези върху летните модели, но имат повече канали. Те най-често се срещат в България на най-достъпните цени;
  • “Скандинавски” - предназначени са за употреба в студения сезон със значително по-ниски от нулата температури. Имат повече зигзагообразни шарки, които се наричат ламели;
  • Шиповани - с предвидени допълнителни малки шипове върху протектора, тези зимни гуми се държат изключително добре върху ледове и заснежени пътища. Този тип лесно се разграничава само по наличието на малките 1-.1,5 мм метални шипове

Какви размери да изберем и как да ги четем

След като вече сме установили климатичните условия, време е да пристъпим към избора на правилния размер. Всеки автомобил има свои параметри на зимните гуми, които в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани. Производителите в съответните документи към превозното средство дават препоръки за конкретни размери, които играят огромна роля както в устойчивостта на колата на пътя, така и за разхода на горивото. 

Параметрите обикновено са нанесени върху външната част на страничния борд и изглеждат като 235/60 R18. Първата цифра Ви информира за ширината в милиметри, а втората за височината на борда в %. Тоест, в примера широчината е 235 мм, а височината е 60% от широчината. Латинската буква R Ви информира, че типът на конструкцията е радиален, а цифрата 18 зад нея означава, че диаметърът е 18 инча.

Защо са ни необходими зимни гуми

Необходимостта основно идва поради специфичния състав на каучука, който е пригоден да издържа на ниските зимни температури, така че да запазва своята мекота и консистенция за най-добро сцепление с пътната настилка. Втората причина е подредбата на шарките върху протектора. Те не са поставени просто за украшения, а подредбата и каналчетата им имат значение за доброто сцепление с пътната настилка и стабилното поддържане на автомобила на пътя при преминаване през заснежени и непочистени участъци.