Общинските съветници не постигнаха съгласие да се увеличи с 20% заплатата на кмета на Шумен, но това доведе и до замразяване на заплатите на селските кметове на сегашните им нива. Въпросът за по-високо възнаграждение обаче ще се гледа отново на сесията през декември.

На днешното си заседание общинските съветници за втори път гледаха предложението за увеличение на заплатите на кметовете по селата с 20% от 1 октомври 2020 г., след като предходното им решение бе върнато като незаконосъобразно от областния управител проф. Стефан Желев с мотива, че то трябва да се внесе от общинския кмет.

Новото в днешното обсъждане бе, че общинското ръководство предлага, освен заплатите на селските кметове, да се вдигне и на кмета Любомир Христов с 20%.

Последното не бе прието еднозначно от местните парламентаристи, а след час обсъждане Христов оттегли докладната си, с което заплатите на всички кметове в община Шумен останаха със сегашния си размер.

В началото на дебата Любомир Христов посочи, че заплатите на кметовете не са разход от местния бюджет и парите за тях идват от държавния бюджет. Той каза още, че с увеличението на неговата заплата ще се вдигнат и заплатите на част от администрацията, което иначе не би било възможно. Кметът на Шумен представи справка със суми, които се плащат на експерти и управители на общински предприятия в други общини, като се оказа, че в шуменската парите са доста по-малко. „Ако не се увеличи кметската заплата, затапвате цялата система на администрацията“, каза Любомир Христов.

Съветникът Добромир Драев заяви, че не би гласувал за увеличение на заплатата на Христов, но евентуално би подкрепил предложението, ако види справка по длъжности в администрацията, в която да се посочи с колко ще бъдат увеличени заплатите на работещите там.

Веселин Пенчев от БСП пък заяви, че по-високото възнаграждение на кмета на Шумен ще доведе само до увеличение на заплатите на заместник-кметовете, както и на общинските съветници, но не и на други служители в администрацията. Пенчев предложи да се гласуват поотделно възнагражденията на кметовете на населени места и на кмета на Общината.

Сунай Садък от ДПС, чиято група първа предложи да се увеличат заплатите на селските кметове, заяви, че позицията на партията е ясна. „Ние подкрепяме по-високи заплати на кметовете по сеата, но не и по-високо възнаграждение на кмета на общината“, допълни Садък.

Бившите кметове на Шумен Максим Иванов и Красимир Костов се изказаха в подкрепа на увеличението на заплатите и на кмета на общината, и на селските кметове. Поради факта, че и общинските съветници ще получат по-високо възнаграждение Максим Иванов предложи да се гласува тайно.

До гласуване не се стигна, защото кметът Любомир Христов заяви, че оттегля докладната си в двете й части – за заплатите на селските кметове и за своята заплата.

Съветниците обаче трябваше да прегласуват решението си от миналата сесия, върнато от областния управител, като имаха две възможности – да потвърдят вота си (да вдигнат заплатите само на селските кметове) или да го отменят.

И при двата варианта трябваше да се съберат повече от 50% от гласовете на съветниците, за да има решение, но това не бе постигнато. „За“ потвърждаване на решението гласуваха 19 от съветниците, 2-ма бяха против, 12 се въздържаха. За отмяна на решението 18 гласуваха с „против“, 14 със „за“ и 11 с „въздържал се“.

Понеже не се събраха необходимия брой гласове председателят на Общинския съвет Красимир Минчев обяви, че няма взето решение и въпросът за увеличение с 20% на заплатите на кметовете в общината ще се гледа отново на следващата сесия.

ШУМ.БГ