35-годишен шуменец направи два PCR теста за коронавирус с противоположни резултати. Регионалната здравна инспекция обаче прие само положителния и го постави под 14-дневна карантина. Мъжът иска да обжалва, но такава възможност не му се дава.

За особения си случай разказа пред ШУМ.БГ Белчин Александров. Мъжът, който е яхтен механик, получил инструкция от капитана си да се яви на работа с PCR тест.

“Отидох в лаборатория Рамус. Бях спокоен, защото се чувствах здрав и нямах никакви симптоми. За голяма изненада, когато излезе резултатът на 26-ти, се оказа, че е положителен. Знаех, че е станала някаква грешка и веднага отидох в друга лаборатория във Варна. Вчера, в неделя, дойде резултат – отрицателен”, обясни Александров.

Междувременно тази сутрин от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ му се обадили по телефона и го поставили под 14-дневна карантина.

“Казах им, че имам и друг тест, също PCR, в който пише, че съм здрав, но нямаше ефект, сложиха ми карантина. Това автоматично ме лишава от работа и съответно от пари”, разказа шуменецът.

За ШУМ.БГ директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова заяви, че е информирана за случая, но наложена веднъж карантина не може да се отмени. “Щом един път е влязъл в единната информационна система като положителен, ние нямаме никаква възможност да въздействаме върху нея и да променяме резултат. Съжалявам, но човекът трябва да си изкара карантината, а работодателят е длъжен да му признае болничния”, каза д-р Калоянова.

Белчин Александров не е съгласен с невъзможността да се отменя карантина и според него е трябвало здравните власти да помислят и да създадат възможности за изход от подобни ситуации.

ШУМ.БГ