Кен, дългогодишният спътник на модната кукла Барби, навърши 60 години в четвъртък, празнувайки рождения ден с връщане към първоначалния си вид.

Производителят на играчки "Мател" (Mattel) пресъздаде версия на първата кукла Кен, облечена в червени плувки, сандали и наметнат с жълта хавлия.

Кен, който е кръстен на сина на основателите на Mattel Елиът и Рут Хендлър, се среща за първи път с Барби на снимачната площадка на телевизионна реклама през 1961 г.

През годините той е имал множество реконструкции, както и кариера, вариращи от пожарникар до бариста. Сега се продава с девет нюанса на цвета на кожата, три форми на тялото, 10 цвята на очите и различни прически и типове коса. Има и кукла Кен в инвалидна количка.

"Докато еволюира като стил, той беше много модерен и грубоват през 60-те, имаше хипарско пончо през 70-те ... сега става дума за ... различни текстури на косата и прически, различни цветове на кожата, както и различни способности ", каза старши директорът по дизайна Робърт Бест пред "Ройтерс".

Кен е стилизиран и от дизайнерите Dapper Dan и Tan France, както и от Крис Ван Аш от Berluti Creative.

Дизайнерът Бил Грийнинг коментира, че "след първата реклама можете да видите как тази кукла помогна да се разнообразят историите за децата - Кен и Барби ходят на срещи, на плажа, танцуват и т.н. Барби вече не е сама под прожектора".

Дневник