Почти една година след деня, когато пандемията от Ковид-19 прекрати турнета и принудителното затвори концертни зали, музикалният свят ще чества своите звезди по време на връчването на наградите Грами в неделя и ще се опита да остави зад гърба си съкрушителната 2020 година.

Обикновено блестящия гала-концерт ще бъде сведен, както всички големи церемонии по награждаване, до предимно виртуално мероприятие, с комбинация от изпълнения на живо и предварително записани изпълнения в съответствие с ограниченията, които днес са обичайни в ерата на коронавирус, което остави индустрията разбита и принуди церемонията да бъде отложена.

Бионсе - чиито многократни загуби в топ категориите предизвикаха разгорещени противоречия - води номинациите с девет номинации, следвана от Тейлър Суифт, Дуа Липа и Роди Рич с по шест.

Помитащият "Черен парад" на Бионсе - пуснат през юни на фона на експлозивни национални протести срещу расизма, след поредното полицейско насилие срещу чернокожите американци - е номиниран за наградите за запис и песен на годината.

Много критици въпреки това дават шансовете на Липа, която пое голям риск, като изпусна блестяща дискотечна топка от танцов албум, точно когато пандемията се разпростря - залог, който се изплати.

Суифт - някогашна любимка на „Грами“, която не е печелила от пет години - събра няколко номинации за издаването по време на карантината на нейния изненадващ хитов албум „Фолклор“.

А рапърът Рич - който миналата година спечели трофей за сътрудничеството си с покойния Нипси Хъсъл - е сериозен претендент, включително за „Песен на годината“ с хита си „The Box“.

Блус рокаджийката Британи Хауърд - известна като лидер на групата Alabama Shakes - прикова светлината на прожекторите върху себе си с първия си самостоятелен албум "Jaime", който спечели пет номинации.

Тя е сред най-добрите кандидати в категориите за рок изпълнители, в които за първи път доминират жени изпълнителки.

Големият победител от миналата година Били Айлиш може отново да спечели, докато Post Malone, Джъстин Бийбър и рапърът DaBaby също са в конкурса.

А кралицата на "горещото момичешко лято" Мегън Тий Сталиън вероятно ще направи силно впечатление, с четири номинации, включително за най-добър нов изпълнител.

Ремиксът на нейната изключително популярна песен "Savage" с участието на Бионсе е номинирана в няколко категории, включително „Запис на годината“ - сътрудничество, което помогна на Бионсе да излезе начело.

Сред номинираните за най-добър нов изпълнител е и Фийби Бриджърс, калифорнийската инди изпълнителка, която е една от жените, водещи в категориите за рок изпълнители.

Но нямаше да са Грами без противоречия.

The Weeknd обеща да спре да предоставя музика, която да се обсъжда за награди, след като изненадващо не получи номинации, въпреки успешната комерсиална година.

Канадската суперзвезда тръгва по пътя на артисти като Франк Оушън и Дрейк, които са обърнали гръб на институцията, която според тях проваля чернокожите изпълнители и жени.

В петък вечерта MusiCares - филантропското звено на Академията за звукозапис, което се фокусира върху подпомагането на членовете на музикалната индустрия с проблеми на психично здраве и финансови затруднения - проведе своето ежегодно събитие за набиране на средства между звезди и изпълнители, сред които и Елтън Джон.

„Мисията тази година се усеща по-неотложна“, каза британската легенда.

Ринго Стар, Мик Флийтууд, Шакира, Бони Райт и Глория Естефан бяха сред музикалните величия, които настояваха за дарения във фонда след година, която постави индустрията в режим на свободно падане.

Събитието разчиташе на комбинация от записани изпълнения от минали години, тези на Лейди Гага, Пол Маккартни и Брус Спрингстийн, както и нови изпълнения на музиканти, включително Джон Лежънд, и номинираните за Албум на годината Хаим и Джене Айко.

Организаторите на "Грами" за подгряване на настроението в неделя са привлекли такива изпълнители от величината на Карди Би, Суифт, Айлиш, Липа, Хари Стайлс, южнокорейска сензация за момчета BTS и рапъра DaBaby.

Ще се появи и латино суперзвездата Bad Bunny, както и кънтри звездите Бранди Карлиле, Марен Морис и Мики Гайтън - първата чернокожа жена, номинирана някога в категорията кънтри.

Комикът Тревър Ноа ще бъде домакин на неделното предаване, което Академията е посветила на устойчивостта на музикалната индустрия, както и на работниците на първа линия, борещи се с разпространението на Ковид-19.

"Всички тези месеци ... беше толкова тежко за всички", каза временният президент на Академията за звукозапис Харви Мейсън младши по време на събитието MusiCares.

"Но както знаем, музиката ни обединява, повдига духа ни и има силата да лекува." / АФП, БГНЕС