Facebook Inc обяви в сряда, че започва да премахва препоръчването, което прави за потребителите си по цял свят на групи в социалната мрежа, посветени на политически и обществени въпроси. Според компанията по този начин ще се намали напрежението, което се създава в мрежата.

Освен това в блога на "Фейсбук" са поместени промените, насочени към ограничаване обхвата на групи, които нарушават правилата на мрежата, включително като им се дава по-ниска степен на генерирани от алгоритъм препоръки и като се предупреждават хората, когато се присъединяват към група, която вече е нарушавала правилата.

Изследователи и организации за защита на гражданските права отдавна предупреждават, че групите във "Фейсбук" - продукт, който компанията изключително активно промотираше като пространство за хора с общи интереси като спорт и музика - са се превърнали в средство за разпространяване на дезинформация и организиране на екстремистка дейност, припомня "Ройтерс".

В интервю във вторник Том Алисън, вицепрезидент на "Фейсбук", каза, че компанията агресивно е инвестирала в групи. Той обясни за промените в препоръките за политически и социални групи, за които изпълнителният директор Марк Зукърбърг обяви през януари, че са заради потребители, които искат да виждат по-малко политическо съдържание, когато влязат в мрежата. "Те искат малко да понижим температурата", допълва Алисън.

Той обяснява, че новосъздадени групи по каквато и да е тематика ще трябва да изчакат 21 дни преди да отговарят на условията да получават препоръки. През това време "Фейсбук" ще може да разбере как ще функционира такава група.

От 2017 г. "Фейсбук" превърна групите си в стратегически приоритет и според Зукърбърг те са начин да се изграждат "значими връзки". Миналата година промотирането на групите започна и в новинарския поток, и в резултатите от търсене.

Пандемията бързо промени това и "Фейсбук" спря да препоръчва групи по здравни теми на потребителите си с обяснението, че хората се нуждаят от авторитетни източници на информация. През последните месеци бяха спрени и групи с цел ограничаване на "военизираните обществени движения".

В месеците преди изборите в САЩ и атакуването на Капитолия на 6 януари социалната мрежа вреше и кипеше от дезинформация и войнствено говорене. Групи, обединили се под лозунга "Спрете кражбата", бързо се разпространиха въпреки паузата в препоръчването им.

В сряда "Фейсбук" заяви, че ще изиска от модераторите временно да одобряват публикациите в групите със значителен брой членове, нарушаващи правилата, или с такива, които са били членове на закрити заради нарушение групи.

Съдържание от групите с нарушения ще бъде показвано в новинарския поток на по-задни места и временно ще се блокира възможност на нарушаващи правилата членове да публикуват или да създават нови групи.

Алисън не посочи какви точно критерии ще определят кога група нарушител или нейни членове ще бъдат изхвърляни от социалната мрежа.

Дневник