В четвъртък, 1 април, да се проведе сесия на Общинския съвет в Шумен, решиха днес на Консултативен съвет представителите на политическите партии в местния парламент. Заседанието ще бъде присъствено - в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на кметството.

Консултативният съвет бе воден от заместник-председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова, защото председателят Красимир Минчев е информирал, че е в отпуск.

Поканата за свикване на заседание на местния парламент бе на 1/3 от общинскте съветници. Тя дойде, след като Красимир Минчев не уважи искането им от преди седмица за насрочване на редовна сесия през месец март.

Две точки влязоха в дневния ред. Първата е от предходно заседание и е за възстановяване на бившата белодробна болница в Шумен. Втората е искане за прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет Красимир Минчев.

Поради факта, че гласуването на оставка на председателя става с таен вот, сесията ще е присъствена, а тайната на вота няма как да бъде спазена при онлайн заседание. За да бъдат прекратени правомощията на Красимир Минчев, „за“ трябва да гласуват повече от половината от всички общински съветници.

По-рано днес, преди заседанието на Консултативния съвет, от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в сесията.

ШУМ.БГ