За първи път от основаването си през 1972 година, български режисьор бива номиниран в категорията "Чуждестранен документален филм" на "The Student Academy Award" или както още ги наричат студентските Оскари.

Номинацията за престижното отличие е за филма "Танда", а режисьор на лентата е Теодора-Косара Попова, IV курс специалност "Филмова и телевизионна режисура" в НАТФИЗ.

Лентата, впечатлила престижния конкурс, разказва четири различни истории на четирима участници в една милонга. "Танда" се състезава в тази категория с документалните продукции от Обединеното кралство и Норвегия.

Организираните от Американската филмова академия, студентски Оскари са утвърден трамплин към така мечтаната от всички в кинобизнеса статуетка Оскар. От основаването си досега престижните студентски награди на Академията са дали на света 12 носителя на Оскар и 64 номинации. Част от имената започнали своя възход от студентските Оскари са: Пийт Доктър, Робърт Земекис, Патриша Риген, Кари Фукунага, Патриша Кардосо и Спайк Лий.

Лентата на Теодора-Косара Попова e заснета за един ден, но историята в "Танда" впечатлява и успява да се пребори с конкуренция от 1100 филма.

Тази номинация не е случайна, тъй като Теодора-Косара Попова е активно работещ режисьор, който има зад гърба си 6 късометражни филма, а в момента работи върху две нови ленти. Талантът й е забелязан и от утвърдени имена у нас, като Ясен Григоров (Реж. на "Лили рибката"), с когото в момента режисират документалния филм по идея на Михаил Вучков - "България в транс".

Дир.бг