Част от най-доброто от българската драматургия за 2020 и 2021 г. ще бъде представено в дните от 11 май до 15 май на сцената на театър „Васил Друмев“ по време на фестивала „Нова българска драма“. Той бе отложен през м.г. заради пандемичната обстановка, но през 2021 г. фестивалът ще има своето издание.

„Безумие е да се прави фестивал в такова време, но ние ще го направим. На хората трябва да се случват и хубави духовни неща. Този фестивал е много важен за Шумен, където има дух и особен заряд, но и за всички, които обичат театъра“, категоричен бе днес директорът на ДКТ „Васил Друмев Димитър Димитров по време на пресконференция, на която представи програмата на фестивала.

Димитър Димитров допълни, че и през тази година всички фестивали се отлагат и „Нова българска драма“ е единственият, който ще се проведе. „Много е трудно, но не е невъзможно да направим „Нова българска драма“ 2021 г., допълни Димитров.

5 заглавия ще участват в конкурсната програма в направление „Преглед на спектакли“. Спектаклите са селектирани от проф. Ромео Попилиев.

Това са: „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов, драматизация и режисура Биляна Петрова - Драматичен театър Ловеч;  „Въведение в тяхната картина“ от Маргарит Минков, режисьор Стайко Мурджев - Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен; "Вапцаров: Песни за човека", режисьори Тея Сугарева, Стайко Мурджев и Боян Иванов - Драматичен театър "Н. Вапцаров" – Благоевград; „Трима мъже и една Маргарита“ от Лиза Шопова, постановка - Лиза Шопова - Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София; „Дойдох си” от Йонка Илиев - Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Всички представления ще се играят в голямата зала на театъра от 19:00 часа.

„Ограничихме изпълненията на камерна сцена заради здравето и безопасността на зрителите. Голямата зала на театъра е пренаредена, така че да се запълни безопасно за зрителите, капацитета й е на 50%“, обясни директорът на театъра Димитър Димитров.  

В конкурсната програма на фестивала в направление „Авторски прочит“ участват текстове, селектирани от д-р Ина Божидарова през 2020 г. и 2021 г.

Това са „Теорема“ от Недялко Делчев, „Саркофагът“ от Сабина Стефанова, „STABLE GENIUS или Процесът срещу драматургията“ от Александър Мануилов, а през 2021 г. "Гарата" от Таня Шахова, "Не си отивай живот" от Йордан Минчев.  За първи път в това издание на „Нова българска драма“ е включена пиеса за деца - "Принцът на призраците" от Симон Шварц. По традиция откъси от текстовете ще бъдат представени в зала „1300“ на 14-ти май от 10:00 ч.

Журито, което ще оценява текстовете и представленията тази година е в състав: проф.д.н. Камелия Николова – театровед, проф. Пламен Марков – режисьор, проф. Светослав Кокалов – сценограф, Калин Николов – композитор, Михаил Мутафов – актьор.

Въпреки обстановката, свързана с пандемията, на фестивала ще има и чуждестранно участие. Публиката ще може да гледа, но онлайн, в YouTube канала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен постановките на театри от Русия и Румъния. Театър „Мария Филоти“ – Браила, Румъния ще представи „Играта“ от Димитър Маринов, режисьор Димитър Димитров на 12 –ти май от 10:00 ч., а Московски областен държавен куклен театър, Русия - „Бягство в приказката“ от Димитър Маринов, режисьор Наталия Пахомова. Той ще се излъчи на 13-ти май от 10:00 ч. Линковете към тях ще бъдат публикувани и на страницата на театъра във Фейсбук и ще бъдат активни 12 часа.

Онлайн ще бъде излъчен и спектакълът на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“  – „Българска мистерия“ - автор Станислав Семерджиев, реж. Маргарита Божилова – на 11-ти май от 15:00 ч. А едновременно онлайн и в камерна зала на 13-ти май от 17:00 ч. ще бъде излъчен спектакъла „История Ти /ти/ в мен“ - автор и режисьор Възкресия Вихърова на Университетски театър Нов български университет – София. Двете постановки са част от съпътстващата програма на „Нова българска драма“. Освен тях зрителите ще могат да видят и три документални филма за знакови личности от историята на театралното изкуство – проф. Гриша Островски /12-ти май 11:30/, проф. Сашо Стоянов /14-ти май 14:00 ч./ и Кръстьо Мирски /15-ти май 17:00 ч./, предоставени от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Кинолентите ще бъдат прожектирани в камерна зала.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 11 май от 17:30 пред сградата на театъра със спектакъла „Задявки надигравки” от Съби Събев. От 18:30 е тържественото издигане на хоругвата на театъра и поднасяне на цветя пред паметниците на Добри Войников и Васил Друмев.

След официалната част на 11 май от 19:00 фестивалът ще стартира с представлението „Илинден“. Закриването на фестивала и раздаването на наградите ще се състои на 15 май след постановката на шуменския театър „Дойдох си”.

Билети за всички представления все още има. Пропуските могат да се закупят от касата на ДКТ „Васил Друмев.

ШУМ.БГ