През пролетта на 1974 г. във Великобритания се провежда „Евровизия“ и всички говорят за това, че представителят на страната домакин Оливия Нютон Джон може да стане победител.

Ако тя заеме първо място с хита си „Long Live Love“, това ще бъде третата победа на Великобритания в този страхотен международен конкурс, който се провежда от 1956 г.

И още никой не знае, че малко известна шведска група, създадена само преди две години, ще съсипе всичко и песента й ще остане в историята като хит на всички времена.

ABBA спечели това състезание с песента „Waterloo“, въпреки че Великобритания прави всичко възможно, за да предотврати това давайки на шведите обидните нула точки.

Размишлявайки върху това след 47 години, Бьорн Улвеус, в интервю за Би Би Си, предполага, че британците, виждайки шведите като основната потенциална заплаха, по този начин искат да защитят своя участник.

„Възможно е да е било така“, признава музикантът, „защото след победата британците бяха първите, които ни поздравиха, иначе как можеш да обясниш факта, че техният съдийски състав ни даде нула точки? Изглежда това беше хитър план".

Но говорил ли е тай със самата Оливия Нютон Джон за случилото се тази вечер?

"Да, Фрида (Ани-Фрид Лингстад) беше приятелка с Оливия и тя й призна, че не се съмнява в нашата победа, казва музикантът." Определено говорихме тази вечер, но не си спомням това. Беше такъв хаос, че изобщо не си спомням много, освен че на следващата сутрин се говореше за нас по целия свят. За една вечер се превърнахме от непозната шведска група в световни знаменитости. Това е просто нереално“.

За Улвеус и останалата част от групата на АББА спечелването на Евровизия е повратна точка в живота им. Скоро след това,по думите му, хонорари течали като река.

Това им дава свободата да маневрират и с времето да станат истински професионалисти и да се съсредоточат върху създаването на бъдещи хитове като „Dancing Queen“ и „Gimme!“ („A Man After Midnight“).

За съжаление, признава Бьорн, тази свобода на маневриране и време е лукс, рядко достъпен за процъфтяващия музикален талант в тази епоха на стрийминг, особено по време на пандемия.

Чували сме, че през последните месеци някои автори на песни са били принудени да работят като шофьори за Uber, за да свържат двата края, а други са били принудени да се откажат от авторските права върху песните си.

Фронтменът на групата „Elbow“ Гай Карви, който работи дълго време в барове в Манчестър, преди да постигне финансов успех, наскоро заяви пред комисия за стрийминг на музика, че настоящите условия за заплащане на музикантите заплашват бъдещето на музиката.

Имайки предвид всичко това, Бьорн публикува доклад, озаглавен „Вазстановяване на баланса в музикалния бизнес“.

Този доклад, в съавторство с MIDiA Research, се фокусира върху опустошителните щети, нанесени от пандемията на световната музикална индустрия, и предлага възможни решения на настоящите модели за стрийминг.

Едно от предложенията е да се създаде стрийминг модел, насочен към любителите на музиката, при който по-голям процент от абонаментните средства отиват директно към любимите им изпълнители - тези, които те слушат най-много.

Според Улвеус, 2020 е ужасна година за повечето изпълнители, тъй като на практика всички концерти са отменени и те най-накрая разбират това, което текстописците са знаели отдавна. И това може да послужи като тласък за бъдещи промени.

"Това беше много, много труден момент, продължава музикантът, когато пандемията започна миналата година, изпълнителите спряха да участват в концерти като загубиха хонорарите си за тях. Но достатъчно забавно, когато спряха да дават концерти, осъзнаха колко малко всъщност те получават от стрийминг. Те са реализирали около 70% от печалбите си от турнета и продажби на свързани продукти и след това е трябвало да живеят само от доходите от стрийминг".

"Е, помислих си: добре дошли в света на авторите на песни, защото те обикновено живеят така, те винаги са в тази ситуация. Пандемията е ужасна по много, много причини, но нейният плюс, според мен, е, че тя подчерта съдбата на авторите на песни, казва Улвеус. "Сега има движение от двете страни на Атлантическия океан - във Великобритания, континентална Европа, САЩ и Канада - което се надявам нищо да не може да спре. И това движение може да превърне 2021 в годината на песента" .

В интервюто 75-годишният музикант потвърждава, че групата му ще издаде пет дългоочаквани нови песни тази година и че не възнамерява да продава авторски права на старите си песни скоро като Боб Дилън, Нийл Йънг или Пол Саймън.

Като причина той посочи удоволствието, което получиха от проекти като филмите и мюзикълите „Мама Миа ", както и предстоящо пътуване обратно към бъдещето под формата на така наречената„ аватар турне“ ABBA. Групата не се събирала пред публично от 1982 г., отказвайки дори много големи хонорари.

Още през 2016 г. беше обявено, че групата ще се събере в дигитален вариант и ще се представи под името Abbatars през 2019 г. Това събитие обаче беше отложено за известно време. В интервю за „Тайм“ Улвеус описа как са създадени техните аватари. Според него, музикантите са заснети от всички възможни ъгли, помолени са да направят гримаса пред камерата, отбелязват стратегически места с точки на лицата си и мерят главите си.

Въпреки че Улвеус отказва да разкрие подробности за своите цифрови колеги, той не иска да се абонира за официални биографии, въпреки такива успешни филми като "Бохемска рапсодия" и "Ракетен човек", базирани на произведенията на Фреди Меркюри и Елтън Джон, съответно.

"Не мисля, че наистина се нуждаем от това", казва той. "Познавайки себе си, със сигурност не искам никой актьор, поне докато съм жив, да ме играе на големия екран. дори другите да биха го харесали. Разбира се, имаше предложения, но не мисля, че ще се съгласим с това. "

Групата на ABBA никога не се разпада официално, но самият Улвеус напуска Агнета Фелтског през 1980 г . Песента от същата година „The Winner Takes It All“ става химн на тяхната раздяла. Приблизително по същото време Бени Андерсон и Ани-Фрид Лингстад прекратяват връзката си извън сцената.

И ако феновете на ABBA може да бъдат разстроени от новината, че няма нужда да чакаме филм за техните идоли в близко бъдеще, самият Улвеус вярва, че по този начин ще бъде по-добре.

„Би било много тъжен филм, нали?" Той казва. „Разбира се, освен ако аватарите не намекат за друг, вероятно щастлив край!" / БГНЕС