След като през 2020-та община Шумен не премахна принудително нито един изоставен на улица стар автомобил, то тази година положението се променя. Към момента са в ход 23 процедури, а 59 трошки вече са преместени от собствениците им доброволно.

Това съобщи на пресконференция днес Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистотата“ в община Шумен.

Ръцете на общинарите "развързаха" наскоро приети промени в националната Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства. Според нея, за изоставен автомобил вече се смята всеки, на който са минали 3 месеца от изтичането на срока на Годишния технически преглед. Преди това срокът бе 2 години. 

След промяната в общината започнахме да получаваме много сигнали от граждани за изоставени по улиците коли. До вчера те са 66 на брой, като по всички извършихме проверки и потвърдихме 53 от тях. Отделно нашите инспектори установиха още 31 изоставени автомобила. Открихме общо 84 процедури за премахване на изоставени автомобили, като междувременно 59 от собствениците си ги преместиха доброволно”, обясни Станев.

Той допълни, че все още има много изоставени автомобили, както в града, така и в кварталите му. Особено много са обаче те по селата на общината.

Станев призова гражданите да продължат да подават сигнали за изоставени на общински улици и терени коли, като обеща, че по всеки ще бъде извършена проверка, а на подателя ще се върне отговор с резултата от нея. Денонощният дежурен телефон за сигнали е 054/857 677.

ШУМ.БГ