Починалата през март звезда на българския театър Татяна Лолова получи посмъртно наградата "Икар 2021" за изключителен принос към българския театър на церемония тази вечер. Наградата приеха нейни внуци.

Най-добрият спектакъл според журито е "Боклук", изигран на сцената на камерния театър 199. Текстът е на актрисата Елена Телбис, която взе наградата за драматургичен текст на Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите. "Боклук" взе и наградата на публиката.

Водещата женска роля е изиграна през сезона от Ирини Жанбонас за Марта в "Кой се бои от Вирджиния Улф" от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, реши журито. Превъплъщението е видяно от публиката на Малък градски театър "Зад канала".

Валери Йорданов, превъплътил се в образа на Рамадан Дервишов в "Караконджул" по "Дервишово семе" на Николай Хайтов, е отличен в категорията "водеща мъжка роля". Изпълнението му е под режисурата на Стоян Радевна сцената на Народен театър "Иван Вазов"

За театрален дебют беше отличена актрисата Надежда Колева за изпълнението на ролята на Настенка в постановката "Бели нощи" по Фьодор Достоевски на сцената на театрална работилница "Сфумато".

Най-добрата поддържаща женска роля през последния сезон е изиграла според журито Радена Вълканова за ролята ѝ в "Капитал(на) грешка" по Йодьон фон Хорват. Под режисурата на Иван Пантелеев тя е отличена за ролята си, изиграна на сцената на Народен театър "Иван Вазов".

Най-добра поддържаща мъжка роля според журито е изиграл Александър Тонев, превъплътил се в образа на Санчо Панса в "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес в Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик.

Начало на театралното събитие, което бе посветено и на 100-годишнитата от основаването на Съюза на артистите в България, постави рапърът Ицо Хазарта със сатирична песен, посветена на пандемията от Ковид-19. С изпълнение се включи и цигуларят Васко Василев.

Дневник