Общинското транспортно предприятие в австрийската столица Виена "Виенски линии" възнамерява да засели около 80 пчелни семейства с общо два милиона пчели в зелените си площи до лятото на 2022 г., като по този начин подобри биологичното разнообразие на града. Това съобщиха от Община Виена.

Пчелите намаляват и няма кой да помага за опрашването на растенията, а около 80 процента от тази дейност поемат именно медоносните пчели. Учените отдавна алармират и предупреждават за проблемите, които могат да сполетят човечеството, ако не започне да се грижи за опазването на ценните насекоми. Световният ден на пчелите, който от 2018 г. се отбелязва на 20 май, е повод за "Виенски линии" да напомни за опасността от масовото измиране на пчели и да даде своя принос към опазването на климата. До лятото на 2022 г. в зелените площи около релсовия обществен транспорт във Виена трябва да бъдат настанени 80 пчелни семейства с около два милиона пчели.

Първите пчелни семейства, които са част от този проект, вече са се преместили на поляна до метростанция "Леополдау". Местата около обществения транспорт могат да бъдат идеалното идеално място за пчели, тъй като около релсите има неизползвани зелени площи с множество цъфтящи растения. По този начин в австрийската столица ще има още два милиона пчели, т.е. по една медоносна пчела на глава от населението.

Виена е градът с най-високо качество на живот в международните класации от години. За да остане такъв, е важно да се превърне в дом и за пчелите, тъй като биологичното разнообразие е защита на климата на практика, заяви заместник-кметът по транспорта Петер Ханке. За един от най-зелените градове в света, където почти 14 процента от площите се използват за земеделие, пчелите са от първостепенно значение.
"Виенски линии" се превръщат в "Зелени линии".

От няколко години "Виенски линии" заедно с Виенския университета за природни ресурси и науки за живота, BOKU, изследва разнообразието на видовете на зелени площи около релсовия път във Виена. Скоро ще бъдат представени допълнителни мерки, така че дивите пчели, пеперудите и скакалците да се чувстват още по-комфортно в австрийската столица. /БТА, Дневик