За петнадесета поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменските деца лятна Детска работилница за изкуство с различни творчески ателиета и клубове.

В периода 14-18 юни децата във възрастовата група 7-14 години ще могат да участват в клуб „Млад полицай”, заниманията, в който ще са по актуални теми от ежедневието на полицаите и криминалистите, като включват и практически занимания – демонстрации на работата с полицейски кучета, запознаване с полицейския автомобил и др. От 21 до 25 юни ще са заниманията в клуб „Финансова грамотност” за деца на възраст 7-14 години, където те ще придобият чрез тематични ролеви игри полезни знания за това откъде идват парите в семейството, какво е приход и разход, пенсия и стипендия, какво е бюджет и как се управлява той. За децата в същата възрастовата група в периода 28 юни – 2 юли библиотеката организира и ателие „Подводни морски приключения в библиотеката” с любопитни факти за моретата, океаните и техните обитатели и с практически занимания – наблюдение под микроскоп на разтвори, свързани с изследването и опазването на водите, дисекция на морска риба, на скарида и мида. От 5 до 9 юли ще са заниманията в клубовете „Народни танци” и „Първа долекарска помощ”, подходящи съответно за деца от 6 до 14 и от 7 до 14 години.

За първи път през това лято библиотеката организира за шуменските деца клуб „Горско училище”, подходящ за възрастовата група 6-14 години. Занятията на клуба ще се проведат от 12 от 16 юли в Информационния център на ПП „Шуменско плато”, където по атрактивен начин, чрез възможностите на интерактивната зала на центъра и интерактивния кът „Горско училище” и чрез различни игрови форми, децата ще се запознаят с природното богатство на парка и следите от историческото ни минало на неговата територия, с възможностите за спорт и туризъм. Участието в клуба ще е с такса от 1 лв на ден, като родителите на записаните деца имат ангажимента да ги водят и вземат след приключването на заниманията. От 12 от 16 юли ще са и заниманията в ателие „Декупаж”, свързани с усвояване на декоративната техника и украса на предмети за дома и подходящи за деца от 7 до 14 години.  

В периода 19-23 юли библиотеката организира за шуменските деца на възраст между 8 и 14 години клуб „Роботко” за първи стъпки в програмирането с помощта на роботчетата Финч, а от 26 до 29 юли – клуб „Археология”, заниманията, в който, подходящи за 7-14-годишни деца, ще са с практическа насоченост – откриване на съкровища, работа с глина, реставриране на керамични съдове и др.
 
По традиция лятната работилница за изкуство ще бъде закрита с празник за участниците – на 30 юли, когато ще бъдат обявени и резултатите от обявения от библиотеката конкурс за детска рисунка „Приключения под водата”.

Записването в клубовете и ателиета на Детска работилница за изкуство се осъществява на място, в Детски отдел на библиотеката, от възрастен член на семейството и с активна читателска карта на детето.

ШУМ.БГ