Криминалисти от областната дирекция в Шумен установиха извършителя на две кражби на големи парични суми от частен дом в града, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

33-годишна жена е направила самопризнания през март т.г., че е задигнала от собствения си дом суми от 90 000 лв. и 22 300 лв.

Първата кражба е станала през октомври 2020 г. На 12 октомври 33-годишен шуменец е подал сигнал за кражба на 90 000 лева от дома му на ул. „Седма“ в града.

На място бил извършен оглед. В хода на образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194 ал. 1 от НК криминалисти от полицейското управление предприели множество действия за установяване на извършителя. Не са установени данни за насилствено проникване на имота. Иззети са дактилоскопни следи , които не дали резултат за разплитане на случая. След изолирането им станало ясно, че са на членове от семейството.

Проведени са множество разпити, между които и на лица, посочени от 33-годишния потърпевш мъж от Шумен, за които предполагал, че са евентуални извършители на кражбата. Действията по разследването са проведени под надзор на прокурор от Районна прокуратура - Шумен.

На 27 януари в районното управление в града е получено съобщение, че от дома на 33-годишния мъж отново липсва парична сума, този път в размер на 22 300 лева. По негови данни парите били в метална каса, по която нямало интервенция. Извършен бил оглед в имота. Под ръководството на наблюдаващ прокурор са назначени множество експертизи.

Пред разследващите 33-годишният мъж обяснил, че парите събирали от близки и познати за лечение на дете.

Извършени са  процесуално-следствени действия. Работата продължила по няколко версии за кражбите. За разплитане на случая помогнала регистрация в сайт за онлайн залагания на съпругата на мъжа. Криминалисти насочили вниманието си към 33-годишната шуменка.

Изискани са документи от различни банкови институции, видно от които станало ясно, че тя е залагала големи парични суми. Установено било, че  в едногодишен период е направила залози в размер на 140 065 лева.

При последвали разпити, включително и пред съдия в края на месец март съпругата признала, че извършила кражбата на двете парични суми – на 90 000 лева и на 22 300 лева.  

Материалите по делото са предадени в компетентната прокуратура.

ШУМ.БГ