Проф. Жени Захариева, определяна като една от най-ярките фигури в съвременната българска музикална култура ще гостува на шуменска сцена на 10 юни. В програмата са включени Симфония №1 от Л.В.Бетовен и концерт за пиано и оркестър от същия композитор. Диригент е маестро Станислав Ушев. Началото на концерта в зала „Проф. Венета Вичева“ е от 19.05 часа, съобщиха от шуменската Симфониета.

"Пианист от световна класа", така я оценяват и публиката, и музикалните критици. Жени Захариева е завършила Московската консерватория, специализирала в Париж, лауреат е на международни конкурси, преподавател по камерна музика и пиано в музикалната академия "Панчо Владигеров".

Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър - Холандия, Лиежка филхармония - Белгия, Руски симфоничен оркестър - Москва, Сингапурска филхармония , Софийска филхармония и на камерните оркестри: Ню симфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Пер Музика и Чечилия Консорт - Холандия, Й.С.Бах - Русия и др.

Участвала е във фестивалите: Гранд пиано фестивал - Амстердам, Сюли сюр Лоар и Вандом - Франция, Аркади мюзик фестивал - САЩ, Охридско лято - Македония, Летен музикален фестивал - Москва, Софийски музикални седмици, Варненско лято, Фестивал на камерната музика - Пловдив и др.

Осъществила е европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.

Жени Захариева е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство. Германският запис е откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт-дисковете. Записът се разпространява в САЩ и Канада от 2000 година.

Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” - модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.

През последните пет години е изнесяла концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ.

ШУМ.БГ