Отборът на „Шумен“ при момчетата до 13 г. спечели сребърните медали в шампионата на  България за тази възрастова група за сезон 2020/2021. Първенец е отборът на „Черно море Тича“ от Варна, който победи шуменци във финала със 73:52.

Осемте най-силни отбори в тази възраст играха финали за първенството в шуменската зала „Младост“.

До финала тимът на „Шумен U13 стигна след три убедителни победи в предварителната си група срещу „Славия“, „Делфин“ и „Буба баскетбол“, а на полуфинал момчетата на треньорите Янко Янков и Звонко Папак победиха „Берое“ Стара Загора със 72:46.

„Черно море Тича“ също спечели всичките си срещи от груповата фаза и полуфинала и така двата най-добри се срещнаха в двубой за шампионската купа.

Финалният двубой започна с превъзходство на домакините от „Шумен“. Към края на първата част, обаче „Черно море“ изравни играта, а през вторите десет минути обърна мача в своя полза и на полувремето поведе с 38:25. В трета част шуменските момчета опитаха да намалят преднината на противника си, но нямаха успех в стрелбата. Варненци от своя страна бяха точни под коша, задържаха и дори увеличиха аванса си и триумфираха с победата и шампионската титла за момчета до 13 години.

Бронзовите медали от първенството по баскетбол за момчета до 13 г. са за отбора на „Делфин“, който победи „Бере“ с 65:61 след мач с много обрати. Пети е тимът на ЦСКА, шести - „Балкан“, седми - „Славия“, осми - „Буба баскетбол“

ШУМ.БГ