Двете кръстовищата към село Хитрино на пътя Шумен – Силистра и това към село Ивански на пътя Шумен – Бургас са най-опасните участъци в Шуменска област. На трите ще се обърне специално внимание от комисия от експерти на Пътна полиция и специалисти на Областното пътно управление в Шумен.

Кръстовищата бяха обсъждани днес на заседание на Областната комисия по пътна безопасност.

Ще се прецени, дали на трите места има нужда от уширение на пътя с изграждане на лента за ляв завой или ще е достатъчно да бъде поставена допълнителна вертикална сигнализация за участък с повишена концентрация на ПТП.

За проблема край село Ивански, в близост до бензиностанцията на „Ал и Ко“, сигнализира Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ /ДАБДП/, който участва в заседанието онлайн. Той обясни, че участъкът им е „светнал“ като опасен, заради няколко катастрофи през 2020-та.  

Началникът отдел при ОД на МВР – Шумен комисар Йордан Дундаков обясни, че там миналата година са станали 4 пътнотранспортни произшествия, без загинали, но с трима ранени.

Въпросът с двете кръстовища на пътя край Хитрино постави представителят на общината в Комисията. Комисар Дундаков обясни, че по-проблемен е долният разклон за селото, където има добра видимост във всички посоки, но водачите карат с много висока скорост.  

„Агенция „Пътна инфраструктура“ и съответно шуменското Областно пътно управление разполагат с финансовия ресурс за поддръжка на съоръженията от републиканската мрежа, а също могат да възлагат и реконструкции по пътищата, когато са необходими“, каза Росен Рапчев от ДАБДП.

На днешното заседание на Комисията по пътна безопасност представител на Областното пътно управление нямаше.

На заседанието днес стана ясно още, че от началото на годината до днес в Шуменска област са настъпили общо 43 тежки пътни произшествия, което е с 10 повече в сравнение с 2020-та. Загиналите до момента са трима - с 2 по-малко от м.г., но пък ранените са с 20 повече.  

ШУМ.БГ