Водачът на листата от “Демократична България” в Шумен Николай Христов се срещна с жители на града и демонстрира как се гласува машинно. Чрез таблет със специално разработена програма-симулатор той показа на желаещите граждани как на 11 юли да упражнят правото си на глас.

“Хората са любопитни, възприемат инициативата много добре и изключително лесно се справят със симулатора. Възрастните първоначално са по-притеснени, но виждат, че няма за какво да се тревожат и че гласуването ще протече безпроблемно”, коментира Христов.  

“Благодаря за тази демонстрация. Трябва да има повече хора като вас, които да показват как протича гласуването с машина и да окуражават хората да дадат своя вот”, споделя гражданка на Шумен. На тези избори за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. Това е и мотивът на “Демократична България” да започне демонстрациите - отново с усилията на доброволци и кандидатите за депутати, да започне информационна кампания сред хората, вместо да се чака институциите да се задействат.

При срещите си с шуменци Николай Христов коментира проблемите пред тях, като се откроиха темите за социалната и икономическата политика.

“Ние не можем да обещаем рязък скок на заплати или помощи, но “Демократична България” гарантира, че ще работи за това да има работещи институции и еднакви правила за всички, за да може на тази база бизнесът и гражданите да развиват потенциала си. Вярвам, че свеждането на държавната намеса в стопанския живот до минимум и намаляването на бюрокрацията ще имат пряк ефект върху това и ще намалят и корупцията”, коментира той.

Пресцентър на "Демократична България"/Да, България!