Хонконгският продемократичен таблоид "Епъл дейли" ще спре да излиза най-късно в събота, след като националните служби за сигурност арестуваха още един негов служител, каза днес издателят му "Некст диджитъл", цитиран от "Ройтерс".

Спирането на излизалия 26 години таблоид, който съчетава продемократични позиции с пикантни слухове за живота на знаменитостите и с разследвания на управляващите, породи тревога за медийната свобода и други права в управлявания от Китай град.

В изявление на сайта си "Некст диджитъл" посочи, че решението за затваряне на вестника, за който работят близо 600 журналисти, е взето "заради създалата се в Хонконг ситуация". Полицията миналата седмица замрази активите на свързани с таблоида компании и арестува петима от шефовете му в рамките на закона за националната сигурност. Днес властите арестуваха коментатор на изданието по подозрения в съглашателство с чужда държава или чужди сили.

Според властите хиляди статии на "Епъл дейли" може да са нарушили закона за националната сигурност, което е първият случай, при който медийни статии стават мишена на новия закон, отбелязва "Ройтерс".

"Епъл дейли" стана обект на засилен натиск, след като неговият собственик магнатът и изявен критик на централните власти в Пекин Джими Лай бе арестуван миналата година, попадайки под ударите на спорния закон за националната сигурност. Лай, чиито активи бяха замразени, вече излежава присъда за участие в неразрешени събирания. /БТА

Дневник