Седемнадесет европейски премиери и президенти се подписаха под призив за гарантиране на правата на хората с различна сексуална ориентация.

В писмо, адресирано до председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и до генералния секретар на ООН Антонио Гутереш те заявяват, че "борбата срещу дискриминацията на ЛГБТ общността трябва да продължи" и че те подкрепят защитата на основните ѝ права".

"Уважението и толерантността са в основата на европейския проект. Решени сме да продължим това усилие, за да гарантираме, че бъдещите европейски поколения ще растат в атмосфера на равенство и уважение", се казва в писмото, разпространено в четвъртък.

Сред подписалите го са германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският, гръцкият и испанският премиери Марио Драги, Кириакос Мицотакис и Педро Санчес.

Авторите добавят, че повод за писмото им е международният ЛГБТ ден - 28 юни и "заплахите срещу основните права и принципа за нескриминация заради сексуалната ориентация", както и тяхната привързаност към "общите ценности на ЕС". Новоприетият в Унгария закон срещу ЛГБТ информацията в училище и отказа на УЕФА да допусне флага на хората със сексуална ориентация на стадиона в Мюнхен, не се упоменават изрично.

Писмото е подписано от лидерите на Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Финландия, Швеция, Латвия и Австрия.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който публикува текста заяви, че "омразата, нетолерантността и дискриминацията нямат място в нашия съюз".

Във вторник външните и европейски министри от 17 европейски държави поискаха Европейската комисия да действа срещу унгарския ЛГБТ закон, който забранява информацията за хората с различна сексуална информация в училище.

В сравнение с декларацията на министрите под лидерското писмо липсва подписа на литовския премиер Ингрида Шимоните и е добавен този на Малта, която се включи направо в премиерската инициатива.

България не подкрепи и двата документа. Официалните власти до момента не са коментирали мотивите си или отношението си към приетия от Унгария закон, забраняващ ЛГБТ темите в училище.

Очаква се темата за унгарския закон да бъде обсъждана по време на започващата в четвъртък двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел.

Дневник