Бившите управляващи ще се стремят да дискредитират изборния резултат, очакват се саботажи на предстоящия вот - това предупреждение отправи лидерът на партия АБВ Румен Петков пред журналисти в Шумен. Той определи идващите избори като най-трудните от 90-та година насам и призова ЦИК веднага да предприеме мерки срещу подобни опити за проваляне на гласуването.

„Много е важно ЦИК да разпише ясни правомощия и задължения на секционните избирателни комисии. Сега, не на 10-ти! Трябва да се ограничи времето за гласуване до един разумен периметър от 2-3-4 минути, а на неграмотните комисиите да помагат. Иначе организирани групи могат нарочно да стоят пред машините по 10 минути, да протакат гласуването и така да разгонят чакащите избиратели“, каза Румен Петков.

В тази връзка той припомни, че на миналите избори имаше „брутални случаи на манипулиран вот“. „Аз съм убеден, че от ГЕРБ и ВМРО беше купен вот в немалка степен. Вадим циганските секции и разговорът приключва! Но сега трябва да се готвим за саботажи и да предупредим хората за това!“, подчерта лидерът на АБВ

Днес той дойде в Шумен, за да подкрепи кампанията на БСП за България. Разширяването на лявата коалиция е много сериозен знак и е резултат от осъзната необходимост, каза Румен Петков, като посочи ролята на БСП: Това е тяхна инициатива!

Лидерът на АБВ призова кандидатите на левицата да показват непрекъснато „истината за отишлия си тридневен парламент“, както той нарече 45-тото Народно събрание и което определи като „еманация на лъжата и грозното шоу“. В тази връзка Румен Петков обвини Мая Манолова, че е излъгала бившите си съпартийци от БСП и всички от левицата, когато на последните местни избори ги призова да я подкрепят за кмет на София. „Тук сме най-излъганите, а БСП бяха най-грозно излъгани. Подкрепете ме за кмет на София, няма да правя политическси проект, обеща тя и само два месеца по-късно направи политически проект. И никой не се смущава, че се лъже по най- безскрупулен начин. И като не казваме тези неща, ние всъщност съучастваме в тях“, заяви Румен Петков.

Той обвини и Демократична България, че не са предприели действия срещу главния прокурор Иван Гешев. „Трябваше да извадят звеното за защита на свидетелите от подчинението на главния прокурор и да го върнат при правосъдния министър. Те, вместо да направят това, се занимаваха 4 часа със субсидиите за партиите. Защо не го направиха?“, попита Румен Петков. „Главният прокурор е с 37 души охрана, защо е такава, няма обяснение. Защо го държим в държавна резиденция, също няма обяснение, но като дойде ред да свършат това, което може да се свърши за 5 минути, те се занимават с други работи“, заяви председателят на АБВ по отношение на партиите на протеста в изминалия парламент.

Иван Иванов: БСП може да е водеща сила в Шумен

БСП за България провежда силна кампания в Шуменска област, с непрекъснати срещи с граждани, заяви лидерът на червената бюлетина Иван Иванов. Той коментира, че обединението на лявото пространство се посреща изключително добре.  Присъствието на нашите партньори от АБВ още повече консолидира избирателите ни и разширява подкрепата за левицата, така че на 11 юли можем да се борим да бъдем водеща политическа сила в Шумен, заяви Иван Иванов.

Третият в листата Мартин Райков от АБВ постави остро въпроса за липсата на национални и регионални чествания на 1 340 годишнината от създаването на България. Шуменският район е люлката на България, ДНК-то на Българяи е в Шумен и за мен е престъпно нехайство, че правителството на ГЕРБ и патриотите не са направили нищо за отбелязване на тази годишнина, заяви адв. Райков. „Тази годишнина беше повод да се възпитава патриотизма у нашите деца, можехме цяла година да им показваме Приска, Преслав и Мадара, но се сблъскваме с пълното пренебрежение на бившото правителство на ГЕРБ“, коментира Райков и подчерта: А можеше Шумен тази година да е почетна столица, да се насити със събития!

Шумен трябва да бъде столицата на България, заяви в тази връзка Румен Петков и определи като „нелепо“ мълчанието на бившия областен управител за 1 340-годишнината на държавата.  Според него партия ГЕРБ е извършила престъпление към историята, като е пренебрегнала тази годишнина. Петков каза, че е разговарял с новия областен управител Валентин Александров да се подготви национален план за отбелязване на годишнината. „Но това вече ще се реализира догодина, може по време на ваканциите да се организират ученически екскурзии до Плиска и Преслав. Защото колко държави имат 1340-годишна история“, попита риторично Румен Петков.

Пламен Петков: Получаваме поздравления за обединението

За нас тази кампания е различна, защото се явяваме в широк формат, коментира областният председател на АБВ и кандидат-депутат Пламен Петков. Той посочи, че хората навсякъде одобряват обединението на левицата. „Получаваме поздравления още от откриването на кампанията“, каза адв. Петков. и подчерта, че това споразумение ще бъде дългосрочно, а такива са и очакванията на симпатизантите на левицата.

На срещите хората се интересуват както от местните проблеми, така и от важни национални въпроси, каза Пламен Петков. И даде пример с енергетиката, по която никой освен левицата не говори. Освен това хората са с отворени очи и уши за нарушенията на закона и за всякаква форма на корупция, каза адв. Петков.

Водачът на листата Иван Иванов определи като „грозен опит за подмяна“ внушенията на други политически сили, че БСП и партиите от левицата са партии на статуквото. „Ние сме системна 130-годишна партия, а тези партии, което се именуват партии на протеста, да бъдат така добри да не се наричат такива. Защото и аз, и г-н Румен Петков бяхме от първите, които излязохме, протестирайки срещу безобразията на Борисов и главния прокурор. Ние бяхме тези, които поведоха протеста, а всички други после се прикачиха към него. Затова настояваме да не се използват такива определения, още повече, че следващото управление не е възможно без подкрепата на БСП“, подчерта Иван Иванов. „Каквато и форма на управление да се сформира в следващия парламент, управлението не може да съществува без участието на  БСП за България“, беше категоричен водачът на листата. Той прогнозира, че на предстоящите избори левицата ще получи коренно различен резултат от 4 април.

А лидерът на АБВ Румен Петков призова: Гласувайте с бюлетина номер 4 за кандидатите на БСП за България, защото огромната част от тях излъчва енергия, достойнство, решителност и почтеност! А това е нещото, което обществото иска. Шоуто си е шоу, конгресът на футболния съюз ще мине, но животът ще продължи. Затова е много важно да направим осъзнати, осмислени избори!

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление