Тридесет и един международни учени в областта на медицината, биологията и химията публикуваха днес отворено писмо, с което искат ново независимо международно изследване за произхода на коронавируса.

Изследователите от Европа, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Япония предложиха два варианта на такова изследване - под егидата на Световната здравна организация и с пълното съдействие на китайските власти или без тяхното съдействие и под егидата на друга международна организация като Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

    „Всички народи и всички нации, включително Китай, са пряко заинтересовани от това произходът на пандемията да бъде установен и от това нашите най-големи уязвимости да бъдат излекувани“, казват учените в писмото си, публикувано във френския всекидневник „Фигаро“.

То посочва, че докладът на по-ранна мисия на Световната здравна организация в Китай не дава задоволителен отговор на въпроса  за произхода на вируса, защото членовете ѝ не са получили достъп до ключова документация и до персонал в секретния Институт по вирусология в Ухан, града, откъдето заразата тръгна по света.

Учените пишат, че китайските власти са взели „ноторни мерки“ да „прикрият следите“ и да попречат на китайските учени и специалисти  да свидетелстват. Нещо повече, т.нар. мисия на СЗО, де юре, не е имала международен мандат, а организацията се е явявала по-скоро като техническа организаторка на сборен международен екип от учени, посетил Китай и Ухан и след това написал доклад, предоставен на вниманието на СЗО.

Писмото посочва, че едно истинско, научно и независимо международно разследване не следва да изключи нито една хипотеза за произхода на SARS-CoV-2, а именно - да e  предаден от животно на човек в природата, в животновъдството или в пазар на животни или да е изтекъл при изследователски „инцидент“.

Авторите уточняват, че такъв инцидент „не е задължително да включва неестествен вирус, тъй като много сценарии за случайна инфекция, свързани с научни изследвания, са съвместими с вируси, събрани от природата, а не умишлено генетично модифицирани в лаборатория“.

„Те могат да бъдат изследователи, заразени по време на експедиция за вземане на проби от прилепи, изследователи, заразени по време на работата си в една от различните лаборатории в Ухан или хора извън лабораториите, заразени в резултат на случайно изтичане на патогени поради неправилно пречистване на отпадъчни води, отказ на въздушен филтър или друг източник на замърсяване на околната среда“, пише още в отвореното писмо.

Според него дори Китай да откаже да даде исканото пълно съдействие, международната общност вече разполага с достатъчно преки и косвени данни и начини да накара китайските учени да споделят това, което до момента не им е било позволено.

Неотдавна президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ отново ще разследват произхода на коронавируса. След него със същия призив излязоха страните от Г-7 и СЗО.

Клуб Z