Беларус прекратява участието си в инициативата Източно партньорство на Европейския съюз, от която е част заедно с още пет бивши съветски републики.

Това обяви външното министерство на страната, като добави и че отзовава посланика на Минск в Брюксел за консултации. "Приканва се и ръководителят на представителството на ЕС в Република Беларус да пътува да Брюксел, за да предаде позицията на беларуската страна за неприемливостта на натиска и санкциите," продължава съобщението, в което се уточнява, че пълният списък е предоставен на посланика на ЕС Дирк Шубел.

Също така, насред ескалация и санкции, наложени на Беларус заради отклоняването на пътнически самолет на 23 май и погрома срещу протестиращи миналата година, страната прекратява Споразумението за реадмисия с ЕС, използвано в борбата с нелегалната миграция и организираната престъпност.

"Не можем да се изпълняваме задълженията си по това споразумение при условията на санкции и ограничения, налагани от Европейския съюз," се казва в съобщение на институцията във "Фейсбук".

Забранява се влизането в Беларус на "представители и хора от държави от ЕС, помогнали да се въведат рестриктивни мерки". ЕС въведе както персонални, така и икономически санкции срещу страната миналата седмица. Новите ограничения може да нанесат сериозен удар на икономиката на управляваната над две десетилетия и половина от един човек държава.

Източното партньорство е инициатива на Европейската служба за външно действие, държавите в блока и шестте държави - Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Идеята е да се обсъждат връзките с източните съседи на блока в икономиката, туризма, търговията и други. Форматът, предложен преди над десетилетие от Полша и Швеция, предлага алтернатива на разширяването, което в момента не е на дневен ред за засегнатите - възможност за задълбочаване на връзките срещу реформи.

По принцип разширяването в тази посока не е напълно изключено и в ЕС има гласове за ангажирането на шестте държави в общо икономическо пространство като междинна стъпка към евроинтеграцията. Украйна (въпреки конфликта в Донбас и анексияна на Крим), Грузия и Молдова дълги години са смятани за по-напреднали в този процес.

Дневник