Препълнена зала, овации, цветя и скандирания „Победа“ посрещнаха в Шумен лидера на БСП Корнелия Нинова. Емоционалната среща събра в хотел „Шумен“ членове на левицата и коалиционни партньори, които за пръв път организираха подобно мащабно събитие след пандемията.

С благодарност към събралото се „впечатляващо, енергично и усмихнато мнозинство“ започна обръщението на Корнелия Нинова към шуменските социалисти. „Промяната започна. Ясно е, че ГЕРБ повече няма да управляват. Ясно е също така, че промяната започна от БСП“, подчерта Нинова, като категорично отхвърли опитите на други партии да представят БСП като статукво.

„Ние изстрадахме промяната 4 години. Почти всеки социалист я изстрада на гърба си с уволнения, с натиск, със заплахи. Когато беше най-трудно, всички мълчаха, само ние бяхме ясна и категорична опозиция“, заяви лидерът на БСП. „Когато отидохме и с жива верига пазехме животните на хората в Странджа, нас ни разпитваха и ни водеха при прокурор. Когато въстанахме срещу корупцията в строителството, Борисов изкара строителите на протест срещу нас“, припомни Нинова.

Тя зададе директен въпрос към „новите партии“: „Къде бяхте Вие, които сега се представяте за нови? Мая Манолова беше омбудсман, избран с гласовете на Бойко Борисов. Но по-лошото - стотици хиляди социалисти сме тичали, за да бъде тя депутат, омбудсман, кандидат за кмет на София. И сега БСП е най-големият враг според нея. Къде беше Христо Иванов? Беше министър по правосъдието на Бойко Борисов. Къде беше Слави Трифонов? Водеше си уютно предаването в една телевизия и канеше Борисов на сладка раздумка. Докато хиляди социалисти изстрадаха битката с корупцията и с модела Борисов“, коментира лидерът на БСП
Тя припомни и последния кратък 45-ти парламент, в който всички партии освен БСП се отказаха от това, което обещаха. „Слави Трифонов се отказа от мажоритарния вот. Демократична България увеличи секциите в Турция, а „Изправи се! Мутри вън!“ блокира преизчисляването на пенсиите, което ние внесохме и не мина на косъм. Само БСП отстояваше това, което сме ви обещали!“, каза Нинова.

„За тези 4 години ние се биехме на 4 фронта и аз съм ви благодарна, че издържахте“, обърна се лидерът на БСП към шуменци. „Първо се биехме срещу ГЕРБ, второ срещу вътрешната опозиция, създадена от ГЕРБ. Третата битка беше с цялата медийна мощ, съсредоточена срещу нас. И четвъртата, която за мен като председател беше най-голямото изпитание – срещу нас бяха европейските ни партньори и ПЕС заради Истанбулската конвенция. Ето това издържахме и дълбоко ви се покланям“, емоционално се обърна Нинова към препълнената зала.

Тя коментира, че истинската социология е била на изборите в Благоевград, които изпратиха на балотаж кандидатите на БСП и ИТН. „ГЕРБ са трета политическа сила и такава ще останат на парламентарните избори. ГЕРБ приключиха! А разликата между БСП и ИТН е само хиляда гласа!“, заяви Нинова. Ние сега като партия имаме много по-благоприятни условия за победа, посочи лидерът на БСП: Ковид кризата в момента е овладяна, партията може да провежда срещи очи в очи, а и възрастните хора не се страхуват да излизат. Второто облекчение са машините, защото няма да има дописани протоколи и невалидни бюлетини, посочи лидерът на БСП. Третото е, че действията на служебния кабинет ще пресекат купения и корпоративния вот. Време е за изстрадана и заслужена победа на „БСП за България“, обобщи Нинова под аплодисментите на залата.

Лидерът на БСП представи основните приоритети в програмата на левицата, които са разписани стъпка по стъпка. Докато другите партии работят на парче, ние имаме цялостна програма как да променим България, подчерта Корнелия Нинова и предупреди, че истинската промяна все още предстои.

Има много неща за оправяне в държавата, но първият приоритет е бедността, доходите и неравенствата, каза Нинова. Две са най-засегнати групи в България – възрастните и децата. От първия ден ще продължим битката за преизчисляване на пенсиите, беше категорична Нинова и коментира, че това може да е една от червените линии за съставяне на правителство. Преизчисляването на пенсиите с осигурителния доход от 2018 г. ще струва 1,2 милиарда лева и ще увеличи пенсиите с една трета. „Пари има! Само в сребърния фонд има 3,3 милиарда лева. А от тези 10 милиарда, които се крадат, половината да се спрат, ето ви парите“, обясни лидерът на БСП. Друга мярка за подкрепа е приемането на Закон за възрастните хора, както и намаляване на ДДС на лекарствата на 9%.

За младите семейства БСП предвижда безплатни градини и ясли, безплатни лекарства за децата и безплатни учебници до 12 клас, 500 лв. необлагаем минимум за едно дете и 1000 лв. – за две деца. „Всичко това подчиняваме на една голяма цел – спасяването на българския народ. Само за една година сме изчезнали с още 37 000 души. Българският народ се топи и ако не осъзнаем това, няма никакъв смисъл от пътища, саниране и строителство“, коментира Нинова.

Здравеопазването и образованието също са сред основните приоритети на левицата. „Един учебник по един предмет в цялата държава, да не промиват мозъците на децата, да няма джендър идеология, да учат Иван Вазов и Елин Пелин – това трябва да започне от учебника“, обясни Нинова. Изявлението й беше изпратено с бурни аплодисменти, а местен художник я изненада с подарък – картина на Бузлуджа. Авторът – Юсуф Исмаил от с. Средня, за втори път подарява картина на Корнелия Нинова. Тя от своя страна му връчи нова членска карта на БСП.

Водачът на шуменската листа на БСП за България Иван Иванов призова залата за подкрепа на червената бюлетина, защото само БСП може да донесе това, което очакват хората. „Няма как да има промяна, ако не се реализират основните приоритети на БСП“, подчерта Иванов и покани шуменци на големия митинг на левицата на Бузлуджа на 3 юли. „Вярвам, че на историческата поляна ще съберем многохилядно мнозинство, за да изразим подкрепа за нашата кауза“, заяви водачът на листата.

Срещата продължи с много въпроси и изказвания от присъстващите граждани

Пресцентър БСП за България
Купуването и продаването на гласове е престъпление