За трета поредна година Шумен приема държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“. Състезанието ще се състои тази събота, 3 юли 2021 г., в зала „Арена Шумен“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В надпреварата ще вземат участие 750 гимнастички от 25 спортни клуба от цялата страна. Състезателките ще бъдат разпределени в различни възрастови групи – до 7 години, от 7 до 10 години, от 10 до 14 години, от 14 до 18 години и над 20 години.

Домакините от СКХГ „Ритмик“ Шумен ще бъде представен от 96 деца в четири възрастови групи.

Състезанието ще започне от 9.00 часа с изпълненията на най-малките гимнастички до 7 г. и на участничките от четвърта възрастова група – от 14 до 18 г. След представянето им, в 11.45 часа, ще се състои официалното откриване на държавното първенство по масов спорт и награждаването на участниците от първа и четвърта възрастова група. Програмата продължава в 13.00 часа, когато ще се изявят децата на възраст от 7 до 10 г. От 16.00 до 17.45 часа, са изпълненията на гимнастичките от 10 до 14 г. и на участниците над 20 г. Награждаването в тези възрастови групи и закриването на надпреварата са от 18.00 часа.
Държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“ е част от държавния спортен календар на Българската федерация по художествена гимнастика. Следващото състезание по масов спорт „Гимнастрада“ ще се проведе на 9 септември 2021 г. в София.

Организаторите уточняват, че Гимнастрадата ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. При влизане в залата ще се измерва телесната температура на участниците и присъстващите. След представянето и награждаването на гимнастичките във всяка възрастова група ще се извършва проветряване и дезинфекция. Съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването и Българската федерация по художествена гимнастика ще се допуска присъствие на публика при заемане на не повече от 50% от капацитета на залата, като зрителите ще бъдат настанявани през място.

ШУМ.БГ