От днес започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ в областта по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни, както и чрез Системата за сигурно електронно връчване, и чрез лицензиран пощенски оператор.

Това съобщи Мартина Драгнева, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане"  /РДСП/ в Шумен.

За миналия отоплителен сезон в Дирекциите „Социално подпомагане“ в Шуменска област са приети 13 875 заявления, като до момента помощта е отпусната на 11 446 лица и семейства, отказите са 2 429.

Традиционно в област Шумен, най-желания начин, който посочват кандидатстващите е за  отопление с твърдо гориво, като желанието им е то да бъде под формата на пари.

От РДСП припомнят, че право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние и други констатирани обстоятелства. Безработните в трудоспособна възраст пък могат да получат помощ, като задължително трябва да са регистрирани в дирекциите "Бюро по труда" най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.
Крайният срок за подаване на заявления е 31 октомври.

ШУМ.БГ