Украинският парламент прие на първо четене законопроект за ограничаване на влиянието на олигарсите, предаде "Ройтерс".

В законопроекта, който, за да придобие законова сила, трябва да бъде приет и на второ четене, е записано определение на това какво е олигарх и е предвидено, че тези, които отговарят на посочените критерии, трябва да се регистрират като такива и няма да имат право да финансират политически партии и да участват в приватизация. От тях ще се изисква и всяка година да подават декларация за доходите си.

Законът предвижда и задължение всеки официален представител, включително президентът, премиерът, управителят на централната банка, депутатите, висши военни и други лица на висока длъжност, да обявяват всеки свой контакт с олигарх.

Правосъдният министър Денис Малюска заяви пред депутатите, че ще има четири критерия, по които ще бъде определяно дали някой е олигарх: фактическа собственост над монополна компания, значително влияние над медиите, участие в политическа дейност и състояние в размер над 2.4 млрд. гривни (около 87 милиона долара). "Лице, което отговаря на поне три от четирите критерия, ще бъде смятано за олигарх", каза Малюска преди гласуването.

Местни медии предположиха, че десет или повече от най-богатите украинци може да попаднат в това определение.

Международните съюзници и донори на Украйна многократно са критикували Киев, че не ограничава влиянието на малък брой водещи бизнес фигури, много от тях собственици на телевизионни канали, които въздействат задкулисно на политиката. Президентът Володимир Зеленски обеща при избирането си на поста през 2019 г. да ограничи влиянието на олигарсите, но срещна трудности да го направи и е подложен на натиск от съюзниците на Киев да изкорени ширещата се корупция в Украйна. Според Зеленски новият законопроект ще помогне за ограничаване на влиянието на олигарсите. /БТА

Дневник