С церемония Афганистан ще отпразнува днес вчерашно събитие, отворило символично нова страница в историята на страната - от базата в Баграм, най-голямата на Съединените щати, си тръгнаха всички американски войски. Афганистански сили вече се разполагат в и около нея. Новото изпитание ще е тя да не падне в ръцете на талибаните.

Вчерашното изтегляне е резултат от споразумение с талибаните, сключено по време на президента Доналд Тръмп и довеждащо до край 20-годишната война. В замяна талибаните се задължиха да гарантират, че от Афганистан няма да се извършват международни терористични действия и че ще започнат преговори с властите в Кабул, контролиращи под половината от страната.

Напускането на базата не е единичен повод за радост на талибаните и други групировки. То е знак, че мисията на САЩ в Афганистан приключва и че всички чужди сили скоро ще напуснат страната. Затова и говорителят на талибаните Забиулла Муджахид заяви, че талибаните подкрепят изследването и че то ще даде на афганистанците "възможност сами да решават бъдещето си".

Базата на 70 км северно от столицата Кабул бе използвана за координация на въздушните операции на САЩ.

След изтеглянето

Американският президент Джо Байдън нареди изтеглянето като знак, че Пентагонът се придържа към плана за изтегляне на американските войски до 11 септември - 20-ата годишнина от атентатите в Ню Йорк, довели до нахлуването в Афганистан и изправили САЩ срещу талибаните и "Ал Кайда". В началото на май Вашингтон координира напускането с европейските съюзници - така до 3500 американски войници се изтеглят заено с близо 7000 съюзнически. Остава отворен въпросът за стратегичеки обекти като защитата на международното летище в Кабул - задача, с която предложи да се нагърби Турция и дори временно изпрати войници, но преговорите продължават. За момента планът е летището е сред приоритетните обекти за оставащите (за момента) 650 войници.

Някои експерти същевременно поставят под въпрос продължаващото изтегляне въпреки символичната му стойност на край на най-дългата война на САЩ.

Талибаните продължават да напредват в много райони на Афганистан, а обещаните преговори с правителството не вървят. Част от анализаторите съзряха риск от нова гражданска война. Други (чиито възгледи срещат подкрепа в част от американския елит) виждат възможност извършилата атентатите преди 20 г. "Ал Кайда", тогава базирана в Афганистан и дала повод за инвазията, да се обърне срещу талибаните или да настъпи самостоятелно в азиатската държава. Ескалацията бе причина в САЩ да се обсъжда удължаване на престоя след обявената дата, но идеята няма да се осъществи.

Талибаните не скриха радостта си от изтеглянето. За катарската телевизия "Ал Джазира" (Доха бе мястото на преговорите, довели до изтеглянето) говорител на политбюрото на групировката и член на преговорната ѝ делегация с Кабул Мохамад Наим описа станалото вчера като "историческа стъпка", защото присъствието на чужди сили влошава ситуацията в страната. Според Наим талибаните всъщност продължават преговорите с правителството; той дори изрази оптимизъм, че спорът ще бъде решен.

САЩ междувременно разглеждат възможността за разполагане на войски другаде в района така, че да реагират на ескалация в Афганистан в разрез с американските интереси. Една от възможностите са арабските монархии в Персийския залив (което би разгневило Иран), друга - Централна Азия, но и вчера Русия предупреди, че американските власти е по-добре да се въздържат от такива планове. Вашингтон увери, че Афганистан няма да бъде изоставен.

Символ на американската мощ

Базата с две писти (дебели стени, болница, театри и дори дентална клиника) в Баграм се намира в град, зависил за сигурността си напълно от САЩ в последните 20 години - в миналото е централна за съветските сили. Сега афганистанското правителство се изправя пред тежката задача да се грижи за нея - тя би била апетитна за талибаните.

Опитът да бъде завладяна не се изключва като сценарий в момент, когато сблъсъците между талибаните и правителството отново са ежедневие - расте броят на жертвите в конфликта, вече отнел живота на 47 хил. цивилни афганистанци, 70 хил. афганистански войници и няколко хиляди военнослужещи и наемници от САЩ. Според проекта The Cost of War войната вече е струвала на САЩ 2.26 трлн. долара.

Изградената от Съветския съюз при нахлуването в Афганистан преди три десетилетия база се доразвива от САЩ, след като войници се настаняват в нея през 2001 г. Тогава американските сили нанасят удари на талибаните в района и ги изтласкват от своеобразната фронтова линия край изоставената база. По-късно тя е използвана от ЦРУ като център за задържане на заподозрени терористи. Поведението спрямо тях в базата бе признато от президента Барак Обама за мъчения.

Максималният ѝ капацитет е за 10 хил. военни. Температурата в района може да падне до -29 градуса по Целзий. В тези трудни условия последният президент, посетил обекта, бе Доналд Тръмп, изненадващо долетял там за Деня на благодарността през 2019 г.

Грижата за този "град в града" остава в ръцете на афганистанците, от чието министерство на отбраната дойде уверението: "Способни (сме) да се противопоставим на тероризма." В същото изявление се казва: "Талибаните не са способни да нападнат базата, която получихме. Американските сили ще продължат да ни помагат и няма да ни оставят сами."

Дневник