Докато страничните ефекти след получаване на иРНК срещу COVID-19 ваксина може да са признак, че имунната система започва да изгражда защита, липсата на такива реакции не означава, че тя не е реагирала, установиха изследователи.

Те тестваха за антитела 206 болнични служите за антитела срещу коронавируса преди и след получаване на ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер", съобщава Ройтерс.

Както при клиничните изпитвания, болката в ръката е най-честият симптом, съобщаван от 91% след поставянето на първата доза и 82% след втората. Отпадналост и болки в тялото са имали съответно от 42% и 28% от ваксинираните след първата доза и 62% и 52% след втората. Но няма връзка между тежестта на симптомите от страничните реакции от ваксината и нивата на антителата един месец след ваксинацията, съобщиха изследователите в статия, публикувана в medRxiv.

Според тях липсата на странични ефекти след получаване на иРНК ваксина не означава, че тя не работи по предназначение. Ваксината на "Модерна" използва същата иРНК технология.

Дневник