Френският Сенат блокира референдум, обещан от президента Еманюел Макрон за това дали борбата срещу климатичните промени да залегне в конституцията на Франция, предаде "Ройтерс".

Група центристки сенатори, свързани с партията на Макрон, посочиха днес в изявление, че гласуването в Сената окончателно затваря вратата за произвеждането на плебисцит по въпроса. Макрон обеща да организира такъв референдум в отговор на критики, че не прави достатъчно, за да защити планетата.

Сенатът, горната камара на френския парламент, е доминиран от опозиционните консерватори. През май той смекчи законопроект, предвиждащ конституцията да "гарантира" борбата срещу климатичните промени, като вместо това бяха предпочетени по-необвързващи формулировки. Десните депутати изразиха опасения тогава, че държавната гаранция може да се превърне в пречка за иновациите и френския бизнес.

Оригиналната формулировка в текста предложи комисия от 150 граждани, сформирана от Макрон, за да изработи политически предложения за борба с климатичните промени. За да има референдум, е нужно нито една от двете камари на парламента да не е против. /БТА

Дневник