Тропическата буря Елза, която наближава американския щат Флорида, се е усилила до степен ураган, информира Асошиейтед прес.

Националната метеорологична служба съобщи във вторник, че скоростта на вятъра на Елза вече е 121 км/ч. Очаква се в сряда сутринта между 8 и 9 ч. местно време Елза да достигне сушата някъде между залива на град Тампа и региона Биг Бенд.

Още на 3 юли в 15 окръга на Флорида превантивно бе обявено извънредно положение.

Времето се влоши във вторник, 6 юли, в южната част на Флорида, като Елза започна да удря Флорида Кийс, усложнявайки спасителните операции по издирване на оцелели в срутената сграда, като подсказва за ураганния часовник за горното крайбрежие на залива на полуострова, отбеляза АП.

Бурята Елза отне живота на двама души в Доминиканската република и на един човек на остров Сейнт Лусия, предаде Франс прес на 5 юли.

Вятърът предизвика и спирания на водата и тока, нанесе и значителни щети по покривите, съобщи Карибската агенция за управление при бедствия.

Тропическата буря Елза порази южните брегове на Хаити и Доминиканската република, като повали дървета и отнесе покриви, след като по пътя си през Карибите вече бе отнела живота на трима души, предаде АП на 4 юли.

Центърът на бурята бе на 280 км изток-югоизток от Кингстън, Ямайка, и се придвижваше с около 28 км/час в посока запад-северозапад.

При ветрове с постоянна скорост до 100 км/час на 3 юли сутринта Елза беше ураган от първа категория. После, при наближаването на островите Испаньола и Куба, силата на стихията отслабна, но въпреки това в Куба се готвеха за евакуация на хора от рисковите зони.

Дир.бг