Когато говорим за приготвяне на ястия, повечето хора имат любими рецепти, към които се придържат и често редуват. Колкото и да са вкусни тези ястия обаче, в даден момент те започват да омръзват, особено ако не сте отдадени кулинари.

Решение на този проблем е потърсите нови идеи как да разнообразите менюто си, като добавите нови продукти или приготвяте вече познатите ви съставки по нови начини. За да ви помогнем в следващите редове сме подбрали някои групи храни, които ще внесат разнообразие в менюто ви, но освен това са богати на полезни вещества, от които организмът ви ежедневно се нуждае, за да функционира правилно. Ето и нашите предложения:
 

Свежи сезонни зеленчуци
Консумацията на повече зеленчуци, никога не е лоша идея. Още по-добре, ако заложите на сезонни зеленчуци от местни производители, за да си гарантирате отличен вкус и богатство на витамини. Хубавото е, че повечето зеленчуци не се нуждаят от предварителна термична обработка, така че бързо може да си приготвите засищаща и пълна с полезни вещества салата. Вземете вкусни и качествени зеленчуци, с които да приготвите свежи салати, от Kaufland.

Полезни семена
В забързаното ежедневие, понякога не разполагате с достатъчно време да приготвите сложни ястия. Добрата новина е, че не е и нужно. Достатъчно е да добавите към диетата си различни видове семена, които са богати на витамини, минерали и други полезни вещества. Конопеното семе, например, съдържа Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и витамин B, D и E. Ленено семе, чиа, сусам и тиквено семе са само част от разнообразните опции, които може да опитате.


Кореноплодни зеленчуци
Тази категория зеленчуци сама по себе си заслужава специално внимание, ако търсите разнообразие в менюто си. Тук се включват морковите, които са богати на витамин А и Е. Комбинирайте ги с още един представител на тази група - цвеклото, за да получите страхотна витаминозна салата.

Картофите също може да трансформирате по много и различни начини. Ако се стремите към по-нискокалорични ястия, добра идея е да избягвате пържените картофи и да ги заместите с печени или варени картофи, например.


Разнообразни източници на протеин
Протеините са изключително важни макронутриенти, които имат главна роля за производството на нови клетки в организма и неговото правилно функциониране. По тази причина е добре да включвате различни продукти, богати на белтъчини в ежедневното си меню.

Най-общо, според източника, от който ги приемате, те могат да бъдат два вида - протеини от животински произход и растителни протеини. Първата група може да си набавите чрез консумация на различни видове месо, риба и морски дарове, яйца, мляко и млечни продукти.
За хората избрали вегетарианска или веган диета, е особено важно да следят дали си набавят достатъчно протеин. Сред растителните източници на протеин най-богати са бобовите култури - боб, леща, нахут и др. С тях могат да се приготвят вкусни супи, или пък да се консумират под формата на хумус.

Ядките като орехи, фъстъци, бадеми и др., също съдържат белтъчини. С тяхната консумация обаче не бива да се прекалява, тъй като имат  значително количество мазнини и са висококалорични.

Надяваме се да сте открили интересни и полезни идеи, които да включите към вашето меню за повече разнообразие, а и за да си набавите нужните хранителни вещества. Богат избор на свежи зеленчуци, плодове, месо и млечни продукти с високо качество ще откриете в хипермаркети Kaufland!

 

*Съдържание на Kaufland