Гърция ще обяви задължителни ваксинации срещу COVID-19 за определени професионални групи през следващата седмица, заяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Миналия месец националната комисия по биоетика препоръча задължително ваксиниране на здравни работници и за работещите в старческите домове само "като крайна мярка", но ръстът на инфекциите принуди правителството да пристъпи към нея.

"Правителството ... получи съответната препоръка от националната комисия по биоетика по отношение на задължителните ваксинации за определени професионални групи", заяви говорителят на кабинета.

Споровете доколко задължителните ваксинации са етични продължават, макар че анкета, показана от гръцката телевизия "Скай" в сряда, показа, че мнозинството гърци подкрепят този ход за конкретни групи, които са в чест контакт с хора.

В четвъртък властите възстановиха ограниченията за ресторантите, баровете и нощните клубове, които могат да приемат само седящи клиенти.

Около 38% от пълнолетното население на Гърция е напълно ваксинирано и правителството предлага стимули за привличането на повече хора, включително безплатен интернет и парични бонуси, за да достигне обхват на ваксинираните от 70% до есента, пише Ройтерс.

Дневник