Повече от девет от 10 американци, починали от COVID-19 в САЩ през юни, са били неваксинирани, съобщи британският вестник "Гардиън" като се позова на д-р Антъни Фаучи, директор на Американския институт за алергии и инфекциозни болници.


99.2% от смъртните случаи от COVID в САЩ през юни могат да се отдадат на тези, които са неваксинирани, казва Фаучи.

Американският щат Мериленд съобщи тази седмица, че 100% от починалите от коронавирус там през юни не са били ваксинирани, както и повече от 93% от новите случаи и хоспитализираните.

Данните от американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията показват, че около 67% от американците над 18 г.са получили поне една доза ваксината, 58% са напълно ваксинирани.

Случаите нарастват в почти половината щати, като в тези с нива на ваксинация под средните, те са три пъти повече, отколкото тези, в които преобладават ваксинираните жители.

Вариантът "Делта" вече се открива в над 50% от новите случаи в САЩ, а в някои райони и до 80%.

"Милиони американци все още са неваксинирани и незащитени. И поради това техните общности са изложени на риск, приятелите им са изложени на риск, хората, за които се грижат, са изложени на риск", заяви американският президент Джо Байдън.

Байдън беше поставил цел 70% от американците да бъдат ваксинирани до 4 юли.

Дневник